Росіяни поширюють фейкові новини щодо британської вакцини проти COVID-19

Дезінформаційні атаки спрямовані на підрив та поширення страху перед вакциною Оксфордського університету
Росіяни поширюють фейкові новини щодо британської вакцини проти COVID-19
Дослідження (фото: Pexels)
16 Жовтня 2020, 10:10
читать на русском

Російська кампанія дезінформації, спрямована на підрив та поширення страху перед вакциною проти коронавірусу Оксфордського університету.

Про це йдеться у матеріалі британської газети The Times.

Картини, меми та відеокліпи, що зображують британську вакцину як небезпечну, були розроблені в Росії, і посередники зараз намагаються поширити зображення в соціальних мережах по всьому світу, - пише газета.

Провідна тема спотворених зображень полягає в тому, що вакцина, мільйони доз якої вироблятиме фармацевтичний гігант AstraZeneca, може перетворити людей на мавп, оскільки вона використовує вірус шимпанзе як вектор.

На іншому зображенні – "Дядечко Сем", позаду якого написано, що він хоче дати "мавпячу вакцину". Зображення, що зображують роботу Оксфордського проекту як "мавпячу вакцину", були показані в Росії в програмі "Вести Новости".

Британська кампанія націлена на країни, де Росія хоче продати власну вакцину "Супутник V", а також західні країни.

Читайте також

Нагадаємо, що вчені з Гонконзького університету завершили роботу над спеціальним носовим спреєм, що містить вакцину водночас від звичайного грипу та COVID-19: наступного місяця почнуться його випробування на людях.

Суть цього проєкту в тому, щоб знищувати віруси, зокрема COVID-19, одразу в носі – звідки вони як правило й потрапляють в людський організм.

Якщо імунізація від грипу за допомогою назальних спреїв уже відома – новий препарат має, як сподіваються вчені-розробники, також забезпечити захист від коронавірусу.