Розгін Майдану: справу екссекретаря РНБО Сівковича передали до суду

Сівкович є одним з ініціаторів розгону Майдану у 2013 році
Головне
Розгін Майдану: справу екссекретаря РНБО Сівковича передали до суду
Сівкович Володимир Фото: УНІАН
26 Грудня 2022, 16:28
читать на русском

Слідство встановило, що через вказівки колишнього заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Володимира Сівковича, у ніч з 29 на 30 листопада 2013 року начальник головного управління столичної міліції дав наказ до насильного розгону мирної акції протесту – "Студентського Майдану" в центрі Києва.

Про це повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань.

"До суду скеровано обвинувальний акт відносно колишнього заступника Секретаря РНБО України за організацію розгону "студентського Майдану". Через його вказівки у ніч з 29 на 30 листопада 2013 року начальник головного управління столичної міліції дав наказ до насильного розгону мирної акції протесту – студентського Майдану в центрі Києва. Дії обвинуваченого кваліфіковано за ч. 3 ст. 27, ст. 340, ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України", — йдеться у повідомленні ДБР.

Також у Бюро повідомили, що Володимир Сівкович — колишній працівник КДБ СРСР.

"За завданням своїх кураторів пішов працювати до органів державної влади України. З часом Володимир Сівкович став заступником Секретаря РНБОУ та отримав до дня Незалежності України у 2013 році військове звання генерал-майора запасу. Вже через три місяці за його безпосередньої участі відбулася організація побиття учасників однієї з перших акцій протесту молоді за євроінтеграційний курс нашої держави. Наразі він є одним з очільників антиукраїнського руху, створеного спецслужбами РФ", — додали у Бюро.

Слідчий суддя ухвалив щодо Сівковича запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Наразі Сівкович втік і переховується у РФ.

Нагадаємо, заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України був натхненником та організатором силового розгону студентів з Майдану Незалежності у місті Києві в ніч на 30 листопада 2013 року. Слідство встановило, що для цього колишній посадовець вступив у змову з колишнім головою Київської міської державної адміністрації та вплинув на начальника Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в його ж кабінеті.

За даними слідства, Сівкович вмовив правоохоронця видати наказ працівникам міліції про звільнення силовим методом Майдану Незалежності від громадян, що реалізовували своє конституційне право на мирні збори.

Внаслідок виконання цього явно злочинного наказу співробітники міліції та військовослужбовці внутрішніх військ МВС України заподіяли тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості 85 громадянам. Близько 300 учасників зборів були витіснені від Монумента Незалежності та пам’ятника засновникам Києва за межі площі у напрямках вулиць Інститутська, Архітектора Городецького та Хрещатик. При цьому правоохоронці перевищували службові повноваження, застосували насильство.

Читайте також

1