Розпочався імпорт електроенергії із Білорусі до України - Герус

Електроенергію отримала лише одна компанія з сумнівною репутацією
Головне
Розпочався імпорт електроенергії із Білорусі до України - Герус
Лінії електропередач, електрика Фото: УНІАН
6 Листопада 2021, 13:08
читать на русском

З Білорусі до України розпочався імпорт електроенергії в обсягах 5 МВт у год. Цим займається лише одна компанія - ТОВ "ТЕТ груп" Віталя Бутенка.

Про це заявив голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ, народний депутат Андрій Герус в Telegram.

Розпочався імпорт електроенергії із Білорусі в Україну в обсягах 5 МВт у год. Обсяг мізерний, але цікаво інше. Електроенергію отримала лише одна компанія - ТОВ "ТЕТ груп" колишнього комерційного директора групи ДТЕК Віталія Бутенка, - написав він.

За його словами, всього на аукціоні за доступ до міждержавного перетину брали участь 16 компаній, купили такий перетин 4 компанії, зокрема ЕРУ Трейдінг, Енергоатом. Але електроенергію із білоруської сторони отримали не 4 компанії, а лише одна компанія. При чому ця компанія ніколи раніше не здійснювали імпорт, свою діяльність розпочала лише у жовтні і вже перевіряється регулятором на предмет махінацій на енергоринку на сотні мільйонів гривень. 

Тим не менше, саме ця ТЕТ Груп обходить і державний Енергоатом, і ЕРУ Трейдінг, який працює на ринку понад 5 років, - і отримує ексклюзивний/монопольний доступ до білоруської електроенергії, - наголосив Герус.

Нардеп нагадав, що з 1 липня 2019 року імпорт електроенергії відбувався виключно на прозорих ринкових та конкурентних засадах. Спочатку відбувався аукціон за доступ до перетину (мереж), а потім відбувався аукціон на товар (електроенергію). Таким чином ні у кого не було жодних преференцій, єдиним критерієм була ціна аукціону. Такі ринкові підходи, як вважає Герус, були гарантією того, що не виникало ніяких нових Росукренерго (газ) чи Proton Energy (дизель).

На його думку, такі правила унеможливлювати і політичну корупцію. Оскільки не можна було домовитися, все вирішувалося у ринку на конкурентних засадах. А також гарантували конкуренцію і всі були на рівних умовах.

Таким чином у 2019 році найбільшим імпортером з Білорусі була компанія Д. Трейдінг (група ДТЕК), також імпортував Нафтогаз України та ще 5 компаній. А всього за 2019-2020 рр. було понад 10 імпортерів. Здорова ринкова ситуація і ніяких монополій. Сьогодні ж лише одна компанія з сумнівною репутацією отримала електроенергію.

Нагадаємо, що Андрій Герус повідомляв, що Україна не буде імпортувати електроенергію з Російської Федерації та Білорусі з 1 листопада. Оскільки Росія вирішила зупинити постачання енергетичного вугілля в Україну.

Читайте також

1