Розслідування Bellingcat про рейс MH-17: літак збили російською ракетою

Журналісти знайшли нові докази причетності РФ до збиття літака над Донбасом
Головне
Розслідування Bellingcat про рейс MH-17: літак збили російською ракетою
Авіакатастрофа Boeing MH-17 Фото: @ntvde у Твіттері
8 Червня 2021, 13:12
читать на русском

Журналіст-розслідувач з видання Bellingcat Христо Грозев стверджує, що до авіакатастрофи літака Boeing 777 причетна Росія.

В інтерв'ю DW журналіст заявив, що всі докази свідчать - Росія поставила зброю, ракету до самохідного зенітного комплексу (ЗРК) "Бук", за допомогою якого був збитий в небі над Донбасом у 2014 році літак "Малайзійських авіаліній", що слідував рейсом MH17.

Ми бачили так багато взаємно підтверджуючих доказів, що в цілому не існує іншого пояснення (що сталося. - Ред.) - крім факту того, що Росія надала зброю, за допомогою якого був збитий літак і вбиті 298 людей, - сказав Грозев (він був частиною команди, яка збирала ключову інформацію про катастрофу Boeing 777).

За його словами, розслідувачі ретельно вивчили кожен доступний фрагмент телекомунікаційних даних, кожну супутникову фотографію, кожен пост в соцмережах, розміщений російськими солдатами, в тому числі із зенітно-ракетної бригади, яка, на думку слідства, могла транспортувати ЗРК "Бук". І після співставлення цих фактів, у нього вже немає ніяких сумнівів щодо причетності РФ до катастрофи.

Якби Росія хотіла встановити правду, вона б просто співпрацювала зі слідством тою мірою, в якій її про це просили. А вона як і раніше відмовляється, - сказав Грозев.

Він нагадав, що слідча бригада і судді просили РФ сприяти допиту членів 53-ї бригади, а також двох військових з п'ятої бригади, щоб вони могли виправдатися і відкинути звинувачення на адресу Москви.

РФ зберігає мовчання з цього приводу і не надає такий доступ. Росія продовжує стверджувати, що виключена з розслідування, їй не дають можливості внести в нього свій внесок, але водночас вона не виконує такі запити про надання даних, - резюмував журналіст.

Нагадаємо, Boeing-777 рейсу МН17, який летів з Амстердама в Куала-Лумпур був збитий 17 липня 2014 року. Тоді загинули 298 осіб, з яких 196 були громадянами Нідерландів.

У липні 2020 року Європейський суд з прав людини зареєстрував позов Нідерландів проти РФ через збитий над Донбасом літак МН17, оскільки за даними уряду Нідерландів, він був збитий із зенітної ракетної системи "Бук", яка належала РФ.

Наприкінці вересня минулого у Нідерландах поновили судовий процес у справі про збитий над Донбасом у 2014 році літак МН17.

7 червня, майже через сім років після трагедії, у суді Гааги почався розгляд справи по суті про збитий літак.

Читайте також

1