Розслідування про "Укрексімбанк": Мецгер порадив журналістам передати дані СБУ

Голова правління банку вважає, що жодних порушень не було
Розслідування про "Укрексімбанк": Мецгер порадив журналістам передати дані СБУ
Євген Мецгер Фото: facebook.com/MetzgerEugene
8 Жовтня 2021, 17:14
читать на русском

Голова правління "Укрексімбанку" Євген Мецгер прокоментував розслідування журналістів програми "Схеми" щодо діяльності державної фінустанови та багатомільйонних кредитів бізнесмену, у якого бізнес на окупованих територіях Донецької області.

Мецгер написав на своїй сторінці у Facebook, що подивився розслідування журналістів та хоче висловити свою позицію стосовно викладеного там матеріалу.

Він наголосив, що не мав морального права на таку поведінку під час інтерв'ю і вже неодноразово вибачався перед журналістами "Схем" Кирилом Овсяним і Олександром Мазуром та перед усією медійною спільнотою. А те, що сталось, у його кабінеті, є неприпустимим.

За його словами, суть кредиту компанії, бенефіціаром якої є бізнесмен Брюховецький Сергій Григорович, дуже проста. Укрексімбанк прокредитував компанію, яка купила ТРЦ. Частиною угоди стало перекредитування в українських банках. Придбаний торговельний центр, корпоративні права та майно за оціночною вартістю становлять понад 100 млн доларів та перебувають в заставі банку.

При цьому Служба Безпеки "Укрексімбанку" перевірила компанії, яким був наданий кредит. Жодних порушень законодавства з боку власників компаній не було виявлено. Мецгер наголосив, що кредит не є проблемним, він належним чином обслуговується. Всі умови по сплаті процентів та тіла кредиту виконуються.

Своєю чергою державний банк не зробив жодного порушення: є всі документи, а установа готова відкриті до будь-яких перевірок органів досудового слідства.

Мецгер коротко підсумував ситуацію:

  1. Державний банк профінансував компанію, яка володіє Торговим Центром і отримав в залог корпоративні права на 107 млн у.о.
  2. Кредит сплачується. Він не є проблемним.
  3. Кредит погодив Кредитний Комітет Банку (членом якого він не є)
  4. Кредит перевірила Служба Безпеки Банку
  5. За кредит проголосувало Правління Банку
  6. Незалежна Наглядова Рада Банку не мала ніяких зауважень стосовно видачі кредиту.

Стосовно документів, які знайшли журналісти.

Ці документи мають бути передані в СБУ та має бути проведене розслідування. Чи дійсно компанії працюють на непідконтрольній території? Чи дійсно вони сплачують там податки? Сподіваюсь розслідування буде швидким та суспільство дізнається правду, - написав він.

Нагадаємо, що 4 жовтня на знімальну групу програми розслідувань "Схеми" напали під час інтерв'ю з головою "Укрексімбанку" Євгеном Мецгером у його кабінеті.

1