Проблемні кредити державного "Укрексімбанку": журналісти "Схем" провели розслідування

Державний банк видав кредит у розмірі 60 млн доларів бізнесмену, який фінансує тероризм
Головне
Проблемні кредити державного "Укрексімбанку": журналісти "Схем" провели розслідування
Мецгер Євген (фото: facebook.com/MetzgerEugene)
8 Жовтня 2021, 10:33
читать на русском

Журналісти "Схем" провели розслідування та з'ясували, що державний "Укрексімбанк" на чолі з Євгеном Мецгером видав 60 мільйонів доларів кредиту фірмам бізнесмена, компанія якого веде діяльність на окупованій частині Донецької області. При цьому бізнесмен сплачує податки окупаційній владі.

Про це йдеться у журналістському розслідування "Схем", пише Радіо Свобода.

Щобільше, як гарантію повернення кредитних грошей, під заставу банк узяв об'єкт, цінність та надійність якого сумнівні – адже за нього роками точилася боротьба в декількох юрисдикціях. Важливо, що у держбанках проблемні кредити лягають фінансовим тягарем на державний бюджет, тому й на плечі платників податків.

Зв'язок Мецгера та Зеленського

У червні 2020 року президент Володимир Зеленський під час наради з місцевими бізнесменами у Хмельницькій області зателефонував очільнику державного "Укрексімбанку" Євгену Мецгеру. Глава держави передав прохання підприємців щодо відтермінування погашення кредитів на рік. До дзвінка Мецгер лише кілька місяців обіймав цю посаду.

Скрін з відео

Мецгер та Зеленський з Кривого Рогу. Журналісти з'ясували, що їхній зв'язок - через дружину Мецгера Юлію. У липні 2019 року її призначили в наглядову раду державної фінансової установи "ПриватБанку" за президентською квотою.

При цьому Юлія Мецгер близько спілкується з Оленою Кравець з "Кварталу 95". Сам Мецгер назвав свої стосунки з Зеленським лише "робочими".

Скрін з відео

Згідно з законом, менеджмент державного банку має бути незалежним від політичних впливів. Хоча голова правління банку змінювався, коли обирали нового главу держави.

Що особливо в "Укрексімбанку"

"Укрексімбанк" - третій за розміром активів в країні. Наразі він стає більш важливим для державних програм, зокрема у фінансуванні соціальних держпроєктів.

Водночас банк є одним з найбільших кредиторів проєкту президента Зеленського "Велике будівництво". У червні 2021 року "Укрексімбанк" виділив "Укравтодору" чергові 5 млрд гривень на ремонт доріг.

Крім цього, банк також видав кредит у розмірі 3 млрд гривень ДП "Антонов" на будівництво трьох нових літаків Ан-178 для Збройних сил України.

Нам, звичайним платникам податків, звичайним українцям, він цікавий (Укрексімбанк - ред.) насамперед тому, що він занадто багато грошей постійно вимагає з бюджету, – пояснив експерт центру CASE Україна Євген Дубогриз.

За даними експертів, лише за нинішнього керівництва банку держава видала йому майже 7 млрд гривень. А всього за останні 12 років – докапіталізація коштом платників податків склала понад 42 млрд гривень.

При цьому не про всі великі кредити звітують у пресрелізах. Так, журналісти "Схем" натрапили на кредит, про який у ЗМІ жодного слова.

Багатомільйонний кредит для бізнесмена з ОРДЛО

У квітні 2021 року "Укрексімбанк" вирішив видати кредит на 60 млн доларів (вдвічі менше, ніж дісталось "Антонову" на будівництво літаків).

У розпорядженні "Схем" опинився кредитний договір, укладений між банком та позичальником. Дві компанії беруть кредит на 60 млн доларів, власником обох є Сергій Брюховецький. Він же виступає поручителем за договором.

Сергій Брюховецький - бізнесмен родом з Горлівки Донецької області. На початку 2000-х був депутатом Горлівської міської ради від Партії регіонів. Він є тестем народного депутата від партії "ОПЗЖ" Федора Христенка.

Сергій Брюховецький (скрін з відео)

"Схеми" встановили, що Брюховецький власник компанії "Спец-реммаш", яка зареєстрована в Горлівці та є в українському реєстрі юридичних осіб. Так, 11 грудня 2014 року окупаційна влада у Горлівці зареєструвала компанію "Спец-реммаш" вже за так званими місцевими "законами". Тобто Брюховецький є власником бізнесу, який платить податки окупаційній владі.

Ці дані журналісти "Схем" отримали та перевірили з двох незалежних одне від одного поінформованих джерел – у "фінансових органах" на окупованих територіях. І співвласником цієї компанії там значиться Сергій Григорович Брюховецький.

Ця компанія займається тим самим, що й до окупації частини Донецької області, - ремонтує обладнання для місцевих шахт. Так, у компанії Брюховецького послуги замовляють, наприклад:

  • "Шахта Комсомолець Донбасу";
  • "Макіїввугілля";
  • "Торезантрацит";
  • "Шахта імені О.Ф. Засядька" та інші.

Усі вищеназвані підприємства перебувають під прямим контролем угруповання "ДНР".

При цьому фірма Брюховецького "Спец-реммаш" лише за 2020 рік заробила понад 5 мільйонів рублів (на той час – це близько 2 млн гривень).

Крім того, на сайтах, пов'язаних з угрупованнями "ДНР", є чимало згадок про компанію Брюховецького. До прикладу, там проходять практику місцеві студенти, а окупаційна влада проводить перевірки на підприємстві.

Щодо податків до "місцевого" бюджету: за 7 місяців 2021 року "Спец-реммаш" сплатив до скарбниці окупаційної адміністрації щонайменше три з половиною мільйони рублів (приблизно 1,4 мільйона гривень).

Кримінальний кодекс України тлумачить такі дії як фінансування тероризму.

Журналісти "Схем" намагались запитати у Мецгера, чому державний "Укрексімбанк" видав багатомільйонний кредит бізнесмену, який веде бізнес на окупованих територіях та платить окупаційній владі податки.

Кредит на заставу для цього ж кредиту

Щоб отримати багатомільйонний валютний кредит в "Укрексімбанку", державній фінустанові запропонували заставу у вигляді київського торгово-розважального центру SkyMall. Цей актив відомий тим, що навколо нього вже десятиліття точиться боротьба.

З 2010 року цей ТРЦ на Лівому березі Дніпра біля Північного мосту перебував в епіцентрі корпоративного конфлікту між естонським інвестором Хілларом Тедером та київським бізнесменом Андрієм Адамовським.

Коли до влади прийшов Зеленський, про ситуацію навколо SkyMall йому в не надто дипломатичному тоні натякнула президентка Естонії Керсті Кальюлайд: "У нас уже були такі випадки, коли наші люди втрачали тут власність. І навіть отримавши рішення арбітражу в свою користь, так і не змогли повернути своє майно. Тому я не можу порадити естонцям інвестувати в Україну".

Скрін з відео

За словами експертки Центру протидії корупції Тетяни Шевчук, вже сама наявність такого публічного підсвітлення цього конфлікту і конфлікту з попереднім інвестором мала б насторожити кредитний комітет щодо ліквідності такого активу у заставу.

Досі триває кримінальне провадження, яке веде Державне бюро розслідувань у супроводі Офісу генерального прокурора. Через це на майновий комплекс ТРЦ неодноразово накладали арешт. Суперечка стосується насамперед втрати вартості понад 750 мільйонів доларів США через спірне право власності на торговий центр SkyMall.

Як випливає з документів – суть кредиту, виданого "Укрексімбанком" як раз і полягала в тому, щоб профінансувати цю покупку Брюховецького. Цей механізм викладений у кредитному договорі обсягом у понад 100 сторінок, який є у розпорядженні "Схем".

Тобто, "Укрексімбанк" видав кредит бізнесмену з Горлівки, щоб той за ці гроші придбав проблемний ТРЦ у однієї із сторін конфлікту – структур з орбіти бізнесмена Адамовського.

Якщо почати аналізувати всі ці транзакції, всі ці операції, які відбулись, то виглядає так, що кредит стосувався того, що пан Брюховецький просто придбав SkyMall, а далі це все, яким чином це відбулось, це було просто технічна процедура, що це кредит на дві компанії. Але вся ця схема, вона зводиться до того, щоб придбати SkyMall, – зазначила фінансовий аналітик Центру протидії корупції Антоніна Волкотруб.

При цьому державний банк, який часто працює зі збитками і потребує мільярдних фінансових вливань з українського бюджету, видає багатомільйонний доларовий кредит бізнесмену, чия компанія провадить діяльність в ОРДО та сплачує податки окупаційній владі. Кредит цей видається на викуп проблемного активу в однієї зі сторін гучного корпоративного конфлікту, – торгово-розважального центру у столиці, на який наполегливо заявляють право інші особи.

Як гарантію повернення цього кредиту кредитний комітет погоджується взяти в заставу сам ТРЦ SkyMall, за який роками точаться судові суперечки, який є об'єктом кримінальних проваджень і боротьба за який ведеться у декількох юрисдикціях. Поручителем кредиту виступає бізнесмен із Горлівки, фірма якого сплачує податки окупаційній владі – що за Кримінальним кодексом може бути оцінене як фінансування тероризму.

Нагадаємо, що 4 жовтня на знімальну групу програми розслідувань "Схеми" напали під час інтерв'ю з головою "Укрексімбанку" Євгеном Мецгером у його кабінеті.

Читайте також

1