Розвідка США: Путін через Деркача намагався дискредитувати Байдена

Кремль намагався посилити розкол у США
Важливо
Розвідка США: Путін через Деркача намагався дискредитувати Байдена
Володимир Путін Фото: kremlin.ru
17 Березня 2021, 08:58
читать на русском

Кремль за участі українського депутата Андрія Деркача намагався підтримати Дональда Трампа на президентських виборах, дискредитувавши довіру громадян до демократичних процесів, та посилити розкол у США.

Про це йдеться у звіті Національної розвідки США.

Американська розвідка повідомила про дії президента Росії, який через народного депутата Андрія Деркача намагався дискредитувати Джо Байдена на виборах у США та посприяти перемозі Дональда Трампа.

Читайте також

Ми вважаємо, що Путін тримав під наглядом діяльність Андрія Деркача – українського депутата, який відіграв значну роль у впливі Росії на вибори. Деркач пов’язаний із російськими посадовцями та зі спецслужбами РФ, - зазначається у звіті.

У документі також уточнюється, що Путін "контролював дії Андрія Деркача, українського законодавця, який відіграв помітну роль в активності Росії щодо впливу на вибори".

Зазначається, що Андрій Деркач, Костянтин Килимник (російсько-український політичний консультант, який у США став підозрюваною особою в розслідуванні про втручання Росії у вибори у США в 2016 році) та їхні соратники намагались використати впливових людей у США та медіа, щоб поширити свою історію серед американських посадовців та суспільства.

У Звіті йдеться, що Деркач зі своїми соратниками надавали документи наближеним до Білого дому особам лобіювали свої інтереси серед американських посадовців та намагалися встановити контакт із декількома високопоставленими чиновниками США.

Згадуються у звіті "плівки Деркача" – аудіозаписи розмов, які мали на меті довести корупційні дії Байдена в Україні, що на думку розвідки, було частиною спланованої кампанії з втручання у вибори США, яку тримав під контролем Путін.

Також у документі йдеться про те, що Росія прагнула підірвати громадську довіру до процесу голосування та викликати сумніви в перемозі Джо Байдена навіть після закінчення виборів.


Контекст. У середині травня 2020 року позафракційний народний депутат Андрій Деркач разом із колишнім прокурором Костянтином Куликом оприлюднили  запис розмови людей із голосами схожими на голоси Петра Порошенка та Джо Байдена, котра, нібито відбулася у 2016 році.

Також на плівках є розмова людей з голосами, схожими на голоси Порошенка і Путіна.

На думку Деркача, ці записи доводять корумпованість і державну зраду колишнього президента України.

Глава контррозвідки США Вільям Еваніна відреагував на записи та заявив, що за допомогою Деркача відбувається процес дискредитації кандидата в президенти від Демократичної партії Джозефа Байдена.

Згодом Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) визначило чотирьох пов'язаних з Росією осіб (серед яких був і Андрій Деркач), причетних до спроб вплинути на виборчий процес в США, і ввело щодо них персональні санкції.

12 вересня 2020 року генпрокурорка України Ірина Венедіктова заявила, що Україна продовжує власне розслідування у справі про "плівки Деркача".