СБУ провела обшуки в компанії "Київгума", яка під час війни поставляла медичні товари російській армії

Керівник «Київгуми» Антон Кравець позиціонував себе як волонтер, який передає медичні товари українським бійцям
Важливо
СБУ провела обшуки в компанії "Київгума", яка під час війни поставляла медичні товари російській армії
5 Січня 2024, 10:35
читать на русском

У 2022-23 роках "Київгума" здійснила оптові поставки засобів тактичної медицини до рф на понад 40 млн грн. Це були тактичні джгути та бинти власного виробництва компанії.

Про це повідомляє СБУ та власні джерела.

Слідчі СБУ встановили, що джгути спочатку йшли до Європи на спеціальну підконтрольну фірму, яка потім відправляла вироби в росію. Далі ними споряджали аптечки російської армії. У цей час керівник "Київгуми" позиціонував себе як волонтер, який передає медичні товари українським бійцям.

За матеріалами справи, протягом 2022-2023 років ділки переправили до рф декілька партій тактичних джгутів та бинтів власного виробництва на загальну суму на понад 40 млн у гривневому еквіваленті.

Нелегальний маршрут пролягав через одну з європейських країн, де фігуранти створили підконтрольну фірму, яка замовляла товар нібито для продажу в ЄС.

При цьому насправді, після одержання продукції, іноземна структура відправляла вироби в росію.

На території країни-агресора тактичні медзасоби потрапляли до підсанкційних компаній рф, що спеціалізуються на постачанні амуніції для російських військ.

Надалі продукція надходила до індивідуальних аптечок рашистів, які воюють проти Сил оборони України.

Також окупанти направляли медзасоби до російських військових шпиталів у тимчасово окупованих регіонах нашої держави.

Як встановило розслідування, для маскування злочинної діяльності власник української компанії Антон Кравець займався "розкруткою" власного іміджу як волонтера, що передає медичні товари українським бійцям.

Під час обшуків за адресами проживання фігурантів, а також в їхніх офісах та виробничих і складських приміщеннях підприємства, виявлено мобільні телефони, комп’ютери та документацію із доказами оборудки.

На підставі зібраних матеріалів слідчі Служби безпеки повідомили власнику компанії про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Наразі вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу у виді тримання під вартою. Фігуранту загрожує до 12 років тюрми із конфіскацією майна.

Читайте також