СБУ відкрило кримінальну справу проти "Донецькоблгазу" за відключення котелень в зоні ООС

Силовики кваліфікують дії підприємства як диверсію
Головне
СБУ відкрило кримінальну справу проти "Донецькоблгазу" за відключення котелень в зоні ООС
Газова труба (Фото: 104.ua)
12 Березня 2021, 21:15
читать на русском

Головне слідче управління Служби безпеки України розпочало досудове розслідування за фактом вчинення посадовими особами ПАТ "Донецькоблгаз" диверсії, яка призвели до відключення 58 котелень обласного комунального підприємства в зоні проведення ООС.

Про це повідомили в СБУ.

Встановлено, що власниками ПАТ "Донецькоблгаз" є іноземні офшорні компанії з ознаками фіктивності, які підконтрольні громадянину України. Цей громадянин нині перебуває на території Російської Федерації.

При цьому згадане акціонерне товариство належить до об’єктів, які мають важливе народногосподарське та оборонне значення.

Нині проводяться слідчі (розшукові) дії, спрямовані на встановлення осіб, причетних до вчинення злочину та притягнення їх до відповідальності.


Контекст. У суботу, 6 березня, ПАТ "Донецькоблгаз", яке займається розподіленням, транспортуванням і постачанням блакитного палива, повідомило, що припиняє постачання газу на об'єкти "Донецьктеплокомуненерго" через борги. Загалом підприємство заборгувало "Нафтогазу" 1,5 млрд грн. Наприкінці лютого компанія вимагала оплатити 303,1 млн грн до 1 березня, інакше газопостачання обіцяли припинити.

Читайте також

У "Нафтогазі" пояснили, що таке повідомлення до тепловика вимагав надіслати закон, але заявок про вимкнення постачання газу компанія не надсилала. Тому там закликали "Донецькоблгаз" відновити постачання газу й кажуть, що він своїми діями порушив "Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води громадянам".

Поліція Донецької області відкрила кримінальне провадження проти постачальника газу "Донецькоблгаз" за самовільне відключення газу для місцевих котелень через борги за блакитне паливо.

Тим часом у РНБО з'ясували, що "Донецькоблгаз" належить двом компаніям з Гонконгу. У разі порушень товариство повернуть до державної сфери управління.

1