СБУ викрила мережу агітаторів, які закликали до захоплення влади в Україні

В інтернеті агітатори закликали й до фізичної розправи над правоохоронцями
СБУ викрила мережу агітаторів, які закликали до захоплення влади в Україні
Фото: ssu.gov.ua
16 Лютого 2021, 04:11
читать на русском

Кіберфахівці Служби безпеки України викрили координовану з РФ міжрегіональну мережу з шести інтернет-агітаторів, які в соцмережах закликали до повалення конституційного ладу та захоплення державної влади. Один з них підбурював до фізичної розправи над правоохоронцями.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Під час обшуків правоохоронці вилучили комп’ютерне обладнання і засоби зв’язку із доказами протиправної діяльності.

Двом фігурантам слідчі СБУ повідомили про підозри за ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) Кримінального кодексу України.

Зазначається, що жителя Тернопільської області викрили на агітації в соцмережі до вчинення державного перевороту та порушення територіальної цілісності України. Він також закликав до фізичної розправи над посадовцями органів державної влади та правоохоронних структур.

Читайте також

У Сумській області СБУ припинила незаконну діяльність мешканця Путивля, який поширював в мережі деструктивний контент щодо насильницької зміни конституційного ладу та захоплення державної влади. Так, матеріали для "статей" фігурант отримував через заборонені інтернет-ресурси.

Ще трьом агітаторам з Миколаєва та Волині повідомлено про підозру за ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України, - йдеться у повідомленні.

Підозрювані на власних сторінках заборонених соцмереж закликали до зміни меж державного кордону. А двоє чоловіків з Волинської області скоординовано адміністрували інтернет-спільноти та використовували їх для деструктивного інформаційно-психологічного впливу.

Матеріали кримінального провадження слідчі направили до суду.

Зазначається, що у Дніпропетровській області співробітники СБУ викрили мешканця Нікополя на публічних закликах через інтернет до дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності нашої держави. Вирішується питання щодо повідомлення агітатору про підозру за ч. 1 ст. 110 Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, що у січні 2020 року Служба безпеки України викрила і припинила діяльність керованої з РФ мережі інтернет-агітаторів, які розпалювали міжнаціональну ворожнечу, просуваючи ідеї "русского міра" в Україні.

1