СБУ викрила підприємців, які встигли "відмити" майже 200 млн грн

Гроші виводили через 15 фіктивних фірм та 25 підставних осіб
СБУ викрила підприємців, які встигли "відмити" майже 200 млн грн
Служба безпеки України (фото: СБУ)
3 Грудня 2020, 19:15
читать на русском

У Житомирській області Служба безпеки України блокувала діяльність міжрегіонального конвертаційного центру із загальним обігом майже 200 мільйонів грн.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Правоохоронці попередньо встановили, що організували конвертцентр двоє великих виробників сільгосппродукції, які через "липові" фірми "відмивали" гроші. Вони використовували реквізити понад 15 фірм з ознаками фіктивності, зареєстрованих на підставних осіб. Через них легалізовували кошти, отримані від продажу продукції, не показаної в офіційній документації. Для переведення коштів у готівку організатори залучили 25 підставних фізичних осіб підприємців.

Читайте також

Експерти з'ясували, що протягом 2018-2020 років зловмисники вивели у тінь майже 200 мільйонів гривень. Наразі слідство ще встановлює точний розмір збитків, завданих державі.

Слідчі провели кілька одночасних обшуків в офісних приміщеннях, за адресами проживання та у транспортних засобах підозрюваних.

Під час слідчих дій вилучили більше ніж 1,4 мільйона "відмитих" гривень, понад 20 печаток фіктивних підприємств, бухгалтерську документацію, комп’ютерну техніку, що містить сформовані документи та чорнову бухгалтерію, які доводять організацію оборудки, - повідомили у пресслужбі.

У межах кримінального провадження за ч. 5. ст. 27, ч. 2 ст. 205-1, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України тривають слідчі дії. Вживаються заходи для накладення арешту на рахунки фірм, що були залучені у протиправній схемі, та майно фігурантів для відшкодування держбюджету завданих збитків.

Нагадаємо, що Служба безпеки України викрила начальника одного з митних постів Київської митниці на систематичному вимаганні хабарів з експортерів.

1