СБУ викрила потужну "ботоферму", яку координували куратори з Росії

Поширювали фейки з метою дестабілізації ситуації в країні
СБУ викрила потужну "ботоферму", яку координували куратори з Росії
Фото: СБУ
30 Вересня 2020, 18:41
читать на русском

Служба безпеки України блокувала діяльність чергової "ботоферми", яка поширювала неправдиву інформацію серед українського суспільства на передодні місцевих виборів, щоб дестабілізувати ситуацію в країні

Про це повідомило Еспресо з посиланням на пресслужбу СБУ.

Кіберфахівці Служби безпеки України блокували канали розповсюдження з РФ і так званої "ДНР" деструктивної інформації з використанням "ботоферм", - заявили в СБУ.

Читайте також

Зазначається, що оперативники та слідчі спецслужби встановили, що телекомунікаційні платформи використовувались для створення і просування фейкових акаунтів і спільнот в інтересах РФ та незаконних збройних формувань. За задумом кураторів, масове поширення неправдивої інформації серед українського сегменту мережі "Інтернет" на передодні місцевих виборів мало дестабілізувати ситуацію в країні.

Для організації протиправної діяльності організатори схеми використовували сім-картки українських і російських операторів мобільного зв’язку. Співробітники СБ України встановили особи всіх фігурантів, які перебувають на території нашої країни. Оплату від замовників вони отримували через заборонені російські платіжні системи, - йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що під час проведення обшуків у Києві та Донецькій області правоохоронці виявили і вилучили комп’ютерну техніку зі встановленим спеціалізованим програмним забезпеченням, телекомунікаційне обладнання, зокрема, 4 GSM-шлюзи ємністю 32 канали кожен, 4 сім-банки ємністю 128 і 32 канали та 6 VoIP-шлюзів ємністю 32 канали. Також вилучено 8 тисяч SIM-карток, чорнові записи щодо реєстрації користувачів соціальних мереж, які розміщували матеріали провокаційного характеру на шкоду інформаційній безпеці нашої держави.

Читайте також

Правоохоронці перевіряють версію стосовно причетності до організації цієї протиправної діяльності спеціальних та розвідувальних органів Росії.

Триває досудове слідство за ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, що Служба безпеки України блокувала схему незаконного постачання продуктів бойовикам "ДНР" на 8,5 мільйонів гривень. Одному з фігурантів обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю застави у 4,5 мільйона гривень

1