СБУ викрила схему постачання міндобрив російського виробництва до України

Компанії свідомо подавали неправдиві документи при перетині кордону
СБУ викрила схему постачання міндобрив російського виробництва до України
Служба безпеки України, СБУ (фото: facebook.com/SecurSerUkraine)
12 Серпня 2021, 20:34
читать на русском

Служба безпеки України викрила протиправну схему постачання на територію України міндобрив російського виробника.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Структури російської компанії-виробника ухилялися від сплати обов’язкових митних платежів, завдаючи збитків українському бюджету. За попередніми оцінками, сума недоотриманих платежів – близько 1,3 млрд грн, - йдеться у повідомленні.

Слідство з'ясувало, що цією протиправною діяльністю займалася група компаній, до яких запровадила економічні санкції РНБО.

Зокрема підсанкційні компанії протягом 2014-2018 рр. поставляли до України мінеральні добрива російського виробництва. Компанії подавали до митних органів свідомо неправдиві відомості. Це дозволило їм ухилятися від сплати антидемпінгового мита, встановленого рішенням Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі при Мінекономрозвитку.

У межах слідчих дій проведено три обшуки у Києві: в офісі афілійованої компанії та за місцем мешкання двох осіб, причетних до організації схеми. Було вилучено готівку у різній валюті, в еквіваленті майже 10 млн грн, документи та інші докази протиправної діяльності.

Двом особам, причетним до організації протиправної схеми, повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення. Наразі триває комплекс слідчих дій щодо встановлення причетності до злочинної діяльності інших осіб.

Нагадаємо, що Рада національної безпеки і оборони України запровадила санкції проти трьох громадян і 24 компаній, яких звинувачують у контрабанді.

Читайте також

1