СБУ викрили махінації під час закупівлі програмного забезпечення для держустанов

Організатором виявився директор приватної компанії-постачальника
СБУ викрили махінації під час закупівлі програмного забезпечення для держустанов
СБУ Фото: ssu.gov.ua
30 Червня 2021, 04:11
читать на русском

Кіберфахівці СБУ викрили махінації під час закупівлі програмного забезпечення для державних установ України.

Про це повідомила пресслужба Служби безпеки України.

Зазначається, що злочинець свідомо продав невідповідні умовам договору програми для Національної школи суддів України. Внаслідок цього завдав мільйонні збитки під час закупівель, а також створив умови для вразливості інформаційної мережі закладу – це могло призвести до витоку даних.

Організатором виявився директор приватної компанії-постачальника програмного забезпечення. Він подав заявку на участь у тендері, який оголосила Національна школа суддів України. Після перемоги чоловік умисно підробив фінансово-господарську документацію.

У результаті виконання укладеного договору, замість належного програмного забезпечення він поставив програми, які не відповідали вимогам конкурсу та умовам договору. За висновками експертів, використання такого програмного забезпечення могло призвести до вразливості інформаційних мереж закладу та витоку даних.

При цьому відповідні посадовці Національної школи суддів України "погодилися" на таке програмне забезпечення. Як наслідок, правоохоронці задокументували мільйонні зловживання під час закупівлі програмного забезпечення.

Директору компанії-постачальника повідомлено про підозру за ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України. Відповідальному посадовцю Національної школи суддів України за ст. 367 (службова недбалість) КК України.

Нагадаємо, що Служба безпеки України викрила розкрадання майже 2 млн грн на ремонті автодоріг у Черкаській області.

Читайте також

1