СБУ вилучила 43 мільйони гривень та понад 800 кілограмів срібла у криптовалютників - відео

Затриманих підозрюють у підтримці терористичних угруповань "ДНР/ЛНР"
СБУ вилучила 43 мільйони гривень та понад 800 кілограмів срібла у криптовалютників - відео
Викриття злочинної групи Фото: СБУ
28 Квітня 2021, 12:40
читать на русском

Служба безпеки України повідомила про заблокування діяльності "злочинного угруповання, яке займалося легалізацією та незаконним переведенням коштів", зокрема через купівлю криптовалют.

За попередньою інформацією, підозрювані провели фінансові операції на понад 240 млн грн, 65 млн з яких – пов’язані з відмиванням коштів. Наразі перевіряється інформація, щодо можливої підтримки фігурантами терористичних угруповань "ДНР/ЛНР".

Слідство вважає, що організатори створили низку онлайн-ресурсів. Через окремі сайти і телеграм канали вони дозволяли користувачам конвертувати криптовалюту у готівку в особливо великих розмірах. При чому їхніми клієнтами були не лише громадяни України, а й з країн колишнього СНД, зокрема РФ, а також мешканці так званих "Л/ДНР".

Конвертація коштів відбувалася в особливо великих розмірах, і з порушенням фактично усіх законних процедур. Тобто без відображення операцій у податковій звітності, ідентифікації клієнтів і сплати обов’язкових платежів до українського держбюджету. Ці транзакції здійснювались через заборонені російські електронні платіжні системи, - кажуть в СБУ.

Співробітники СБ України задокументували проведення організаторами фінансових операцій на понад 240 млн грн. За попередніми висновками експертів, понад 65 млн грн з них пов’язані з відмиванням коштів. Для легалізації грошей ділки скуповували нерухомість, земельні ділянки та дорогоцінні метали.

Під час обшуків у Києві та Харкові правоохоронці вилучили:

  • понад 43 млн грн;
  • більш ніж 800 кг срібла у банківських злитках;
  • комп’ютерну техніку, флеш-носії, мобільні телефони;
  • документи, що підтверджують проведення оборудок.

Читайте також

Своєю чергою, експерт з кібербезпеки Микита Книш у статті на Парламент.UA "СБУ вривається з обшуками в обмінники по всій країні" заявив, що головне Управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ (або скорочено КЗЕ СБУ) продовжує працювати попри ліквідацію служби.

На його думку, працівники з КЗЕ СБУ сприйняли цей закон як "команду грабувати як в останній раз, бо нас скоро ліквідують".

І розіслала "телеграми" по всіх округах, щоб всі регіональні підрозділи КЗЕ СБУ зосередилися на "боротьбі" з криптовалютами та звичайними обмінниками, - зазначає Книш.