СБУ завершила розслідування про знищення "Мрії": підозрюваним загрожує до 15 років тюрми

Слідчі СБУ закінчили досудове розслідування та скерували обвинувальний акт до суду.
СБУ завершила розслідування про знищення "Мрії": підозрюваним загрожує до 15 років тюрми
27 Лютого 2024, 23:56
читать на русском

Служба безпеки зібрала докази вини колишніх посадовців ДП "Антонов": гендиректора та начальника підрозділу з авіабезпеки. Злочинні дії ексчиновників призвели до тимчасового захоплення стратегічно важливого аеродрому під час боїв за Київ та знищення літака АН-225 "Мрія".

Наразі слідчі СБУ закінчили досудове розслідування та скерували обвинувальний акт до суду.

За даними слідства, напередодні повномасштабного вторгнення рф фігуранти не допустили військовослужбовців Національної гвардії України на територію Гостомельського аеропорту для підготовки до його захисту.

Для цього у період січня-лютого 2022 року посадовці розпорядилися заблокувати допуск українських військових на територію об’єкта.

На підставі зібраних доказів, фігуранти обвинувачуються за ч. 2 ст. 27 ч. 2 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань).

Обвинувачені перебувають під вартою. Їм загрожує до 15 років тюрми.

Нагадаємо, на початку війни через службову недбалість посадовця російські окупанти знищили найбільший у світі літак АН-225. Сума завданих державі збитків становить понад 8,4 млрд грн.

27 лютого російські окупанти атакували аеропорт у Гостомелі та влучили у найбільший транспортний літак у світі АН-225 "Мрія", який під час пандемії ковіду здійснював гуманітарні рейси та доставляв медичні матеріали для боротьби з вірусом у ЄС.

Встановлено, що експосадовець, попри застереження державних органів та достеменно знаючи про припинення страхового покриття на це повітряне судно, не забезпечив передислокацію літака в безпечне місце.

У результаті під час повітряної атаки російських військ на аеропорт у селищі Гостомель "Мрія" згоріла.

Також під час досудового розслідування встановлено, що літак АН-225 "Мрія" напередодні військового вторгнення росії в Україну був технічно справний, на аеродромі зберігалася достатня кількість авіапального для виконання рейсу, екіпаж був готовий до вильоту.

Усе це вказує на те, що були всі можливості для евакуації повітряного судна в аеропорт у м. Лейпциг (Німеччина).

Після цього в ДП "Антонов" заявили, що добудова найбільшого українського літака АН-225 "Мрія" коштуватиме від 700 млн до одного мільярда доларів.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна побудує новий найбільший український літак Ан-225 "Мрія".

10 березня колишній гендиректор "Антонова" Сергій Бичков потрапив у СІЗО. СБУ повідомила про підозру йому та ще кільком підлеглим.

Читайте також

1