Сенат закликав Держдеп США визнати росію спонсоркою тероризму не лише в Україні

Статус "держава-спонсор тероризму" закріплений у законодавстві США
Сенат закликав Держдеп США визнати росію спонсоркою тероризму не лише в Україні
Володимир Путін / Фото: Офіційний сайт Кремля
28 Липня 2022, 13:31
читать на русском

Сенат у США ухвалив резолюцію, яка закликає Держдеп визнати росію державою-спонсоркою тероризму через події в Україні, Чечні, Грузії та Сирії.

Якщо Держдеп також ухвалить резолюцію, то Росія стане п'ятою країною у списку спонсорів тероризму Держдепу США, куди вже входять Куба, Північна Корея, Іран та Сирія.

Росія та тероризм / Фото з соцмереж

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук заявив, що статус "держава-спонсор тероризму" закріплений у законодавстві Сполучених Штатів Америки, тому важливо, щоб саме США визнали Російську Федерацію такою.

Дуже важливо, щоб саме Сполучені Штати визнали Росію державою-спонсором тероризму, оскільки цей статус закріплений саме на рівні законодавства США. І чим швидше Штати ухвалять цей статус для Російської Федерації, тим сильніше ми наблизимо нашу спільну перемогу, - сказав спікер у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Він також нагадав, що український парламент ще 3 травня звернувся до Палати представників та Сенату Конгресу США із закликом визнати Росію державою-спонсором тероризму.

На його переконання, це рішення важливе не лише для України, а й для всього світу загалом, тому що країна, яка отримала такий статус, "стає остаточно вигнанцем і з нею вже ніхто не має справ, тому що розуміється, що всі угоди сприяють найвищому злу, яким є тероризм".

Крім того, спікер звернув увагу і на те, що "держава-терорист" та "держава-спонсор тероризму" юридично є двома різними статусами.

Спонсор тероризму - це конкретна юридична категорія, і держав, які мають такий статус, - дуже небагато у світі. Тому визнання Російської Федерації саме державою-спонсором тероризму накладає на неї максимальну кількість заборон та обмежень у світі, тому що визнається, що ця держава за рахунок своїх коштів фінансує тероризм як явище у світі, який втілюється Збройними силами, які, власне, є терористом, - пояснив голова Верховної Ради.

Раніше посол США в Україні Бріджит Брінк заявила про те, що Сполучені Штати серйозно розглядають питання про оголошення Росії державою-спонсором тероризму.

1