Середня зарплата вчителя повинна бути на рівні трьох мінімалок - Гриневич

Молодий вчитель заробляє від п'яти до шести тисяч гривень
Ексклюзив
Середня зарплата вчителя повинна бути на рівні трьох мінімалок - Гриневич
Зарплата (Фото з відкритих джерел)
4 Жовтня 2021, 14:28
читать на русском

У законі "Про освіту" сказано, що середня зарплата вчителя має бути на рівні трьох мінімальних заробітних плат.

Про це розповіла міністр освіти та науки України у 2016-2019 рр., народна депутатка двох попередніх скликань, нині проректор Київського університету імені Бориса Грінченка Лілія Гриневич ексклюзивно для Парламент.ua.

У законі сказано, що середня зарплата вчителя має бути на рівні трьох мінімальних заробітних плат. І в перехідних положеннях самого документа чітко вказано, яким чином держава має прийти до такого рівня оплати, бо це не можна зробити одномоментно. В законі чітко прописано, що у 2023 році заробітна плата педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії  має складати чотири прожиткових мінімуми, - сказала Лілія Гриневич.

За її словами, у 2019 році Кабмін розробив постанову з послідовними кроками про те, яким чином Україна має прийти до такого рівня оплати у 2023 році. Проте вже наступний уряд, який формував бюджет 2020 року, цю постанову скасував.

Гриневич зазначила, що необхідно підвищити зарплати молодим вчителям та вихователям дошкільних закладів.

 Їм конче необхідно підвищити рівень зарплат, тому що наразі мало молодих  талановитих людей обирають цю професію. І їх можна зрозуміти, бо на старті молодий вчитель заробляє надзвичайно мало, отримуючи на руки від 5 до 6 тис. грн. А ви ж розумієте - поки людина зробить кар’єру, підніметься по кваліфікаційних категоріях, напрацює стаж, за який ідуть доплати, пройде декілька років, - додала Лілія Гриневич.

Нагадаємо, освітяни, учні яких стали переможцями у міжнародних олімпіадах, отримають премії.

Читайте також

1