Сезон грипу: Україна отримає майже 350 тисяч доз вакцини

В Україні очікується циркуляція чотирьох штамів грипу
Головне
Сезон грипу: Україна отримає майже 350 тисяч доз вакцини
Грип, хвороба (Фото: picabu)
27 Вересня 2022, 16:32
читать на русском

Україна отримає понад 340 тисяч доз вакцини проти грипу.

Про це повідомив голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я Михайло Радуцький у Telegram.

Цього року до України планують завезти понад 340 тис. доз вакцин від грипу. У жовтні традиційно розпочинається сезон захворювання на грип. За даними ЦГЗ, очікується, як і минулого року, циркуляція чотирьох вірусів. Ці штами увійшли до складу чотиривалентних вакцин проти грипу, які планують використовувати в Україні, - сказав Михайло Радуцький.

Таким чином у МОЗ рекомендують щеплення від грипу за станом здоров’я та медичними показниками 4,7 млн українцям. Проте критична необхідність вакцинації груп ризику встановлена на рівні 250 тис. доз через війну та обмежене фінансування державних закупівель.

Таким чином до групи ризику віднесли медиків, працівників ЗСУ, МВС, СБУ та вагітних жінок. Вони відповідно до заявок від сімейних лікарів зможуть безкоштовно отримати щеплення від грипу.

Профільне міністерство звернулось до міжнародних партнерів з проханням поставити нам вакцини від грипу як гуманітарну допомогу, - пояснив він.

У результаті домовилися про постачання 163 тис. доз вакцини "Ваксігрип" від компанії "Санофі". Очікуваний термін поставки – 1 жовтня. Також в межах проєкту PIVI очікується поставка 30 тис. доз "Ваксігрип" (10 жовтня). Загалом у якості допомоги Україна отримає 193 тис. доз вакцини від грипу.

Вакцинація від грипу не входить до календаря обов’язкових щеплень, тому держава не покриває витрати. В деяких аптеках вже є вакцина "Ваксігрип". Її вартість майже не відрізняється від минулорічної – 300-400 грн. Минулого року на приватному ринку було закуплено понад 1 млн доз вакцин від грипу. Цього року очікується поставка 150 тис. доз: 100 тис. "ДжісіФлю" та 50 тис. "Ваксігрип". Але, якщо буде попит, гадаю, приватні компанії закуплять більше, - додав Радуцький.

Нагадаємо, в жовтні в Україні очікується пік нової хвилі коронавірусної інфекції COVID-19.

1