Сезон закінчився: в Україні почали дорожчати продукти

Найвідчутніше зросли ціни на овочі та фрукти
Головне
Сезон закінчився: в Україні почали дорожчати продукти
Продукти Фото: https://www.facebook.com/mapfu2021
23 Листопада 2023, 21:51
читать на русском

У жовтні 2023 року середні споживачі ціни на продукти зросли на 1%, припинивши тим самим своє зниження, яке тривало з липня. Надалі продукти будуть дорожчати, але не дуже швидко.

Про це повідомляє "Інститут аграрної економіки".

Найбільше зросли ціни на овочі (+14,0%), яйця (+10,1%) та молоко (+2,1%). Водночас за значною частиною продуктів - майже половиною найменувань, що відстежуються Держстатом - ціни в жовтні знизилися. Тобто вплив надходження продукції врожаю 2023 року на споживчі ціни продовжується.

Зокрема, майже на 14% знизилися ціни на моркву, на 11,9% - на гречану крупу, на 8,7% - на яблука, на 7,2% - на картоплю, на 2,2% - на цукор.

Щодо загального здорожчання овочів на фоні продовження падіння цін на продукцію "борщового набору", то воно відбулося, швидше за все, внаслідок надходження овочів закритого ґрунту, зазначили в інституті.

"Подальшу динаміку споживчих цін із завершенням сезону збирання та переробки сільсько-сільськогосподарської продукції можна оцінювати як зростаючою, однак різкого зростання по продуктах поки не прогнозується", - прогнозує директор інституту академік НААН Юрій Лупенко.

Нагадаємо, восени порівняно з цінами влітку борщ подешевшав: з м’ясом — на 3%, пісний — на 48%. Зменшення вартості відбулося внаслідок сезонного падіння цін на овочі борщового набору.

Читайте також