Щеплення від COVID-19 не може спричинити коронавірус – МОЗ

Однак людина може отримати вакцину, коли вже встигла захворіти
Щеплення від COVID-19 не може спричинити коронавірус – МОЗ
Щеплення, укол Фото: командування ВМСУ

У Національній службі здоров'я наголосили, що вакцина проти коронавірусної хвороби не може стати причиною захворювання на коронавірус.

Про це повідомляє пресслужба НСЗУ.

Існує ймовірність того, що людина отримує першу дозу вакцини вже інфікованою, коли симптоми хвороби ще не розвинулись. Або ж може інфікуватись та захворіти після проведення вакцинації, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що після щеплення організм напрацьовує імунітет щонайменше три тижні. Аналіз даних клінічних досліджень показує, що ефективність вакцини після одноразової стандартної дози становить 76% з 22 по 90 день. Рівень антитіл зберігається протягом цього періоду з мінімальним зниженням.

Навіть через три тижні після введення другої дози вакцини існує невелика ймовірність того, що можна захворіти. Але в цьому випадку захворювання можна перенести легко і без ускладнень, - уточнили у відомстві.

Відомо, що загальна слабкість або підвищення температури - це звичайна реакція на вакцину проти COVID-19. Симптоми зникають через кілька днів.

Проте якщо з’явились характерні симптоми COVID-19: висока температура, постійний кашель, втрата нюху чи смаку, - слід звернутися до свого сімейного лікаря, - додали у повідомленні.

Нагадаємо, раніше міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко розповів, що китайська вакцина проти коронавірусу CoronaVac визнана ВООЗ і на неї можна видавати міжнародне свідоцтво про проведення вакцинації.

Читайте також

1