Що буде з курсом долара у жовтні: прогноз економістів

У жовтні курс долара не буде сильно коливатися попри очікування деяких експертів. Регулятор надійно контролює ринок валют
Що буде з курсом долара у жовтні: прогноз економістів
Долар, курс валют / Фото: Pexels
30 Вересня 2023, 15:15
читать на русском

На думку економіста Володимира Дубровського, в жовтні вартість валюти в обмінниках не коливатиметься сильно. НБУ має усі інструменти для того, щоб не допустити сильних змін на ринку.

Про це пише видання Gazeta.ua

Плюс-мінус десяток копійок. Але сильних коливань не повинно бути. Інфляція національної валюти сповільнюється. Але Нацбанк вважає, що потенціал цього уповільнення вже вичерпується. Зараз гривня входить у нормальні межі. Причин для прискорення або різкого уповільнення немає, - сказав Дубровський.

Також він додав, що поки Захід підтримує Україну, суттєвих змін чекати не варто, бо резерви під контролем, а валюта регулярно надходить.

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин порадив українцям вкладати гроші у короткострокові гривневі депозити, які принесуть прибуток. Зараз не очікується девальвація гривні вище 39 гривні за долар у купівлі.

Куплені зараз долари або євро лежатимуть до кінця року мертвим вантажем "під ковдрою", а кожна тисяча гривень на депозиті принесе прибуток щонайменше у 10 гривень за місяць, - каже Пендзин.

Натомість фінансовий експерт Андрій Шевчишин порадив накопичувати валюту для тих, хто хоче зберігати її довгостроково, бо вона дешевшає. Найвигідніше буде купити в банку безготівкові долари і тримати їх на рахунку або одразу переводити в готівку.

Нагадаємо, Міністерство фінансів України і представники бізнесу передбачають на 2024 рік курс 41,4 грн за долар.

Як відомо, з липня 2022 року Нацбанк утримує фіксований офіційний курс гривні на рівні 36,57 грн/$1. Водночас на готівковому ринку курс стабілізувався на рівні до 38 грн/$1.

Мінфін також спрогнозував курс долара на найближчі кілька років. У 2025 році передбачено зростання до 44,5 гривень за долар, а в 2026 році – до 43,0 гривень.

Читайте також

1