Що говорять опозиційні та провладні депутати про відставку Авакова

Аваков подякував колегам та додав "маю честь"
Ексклюзив
Що говорять опозиційні та провладні депутати про відставку Авакова
Арсен Аваков Фото: сайт МВС
13 Липня 2021, 20:32
читать на русском

Міністр Внутрішніх справ Арсен Аваков подав у відставку. Пресслужба МВС оприлюднила його заяву та процитувала міністра.

Відповідно до частини першої статті 18 Закону України "Про Кабінет Міністрів України" подав заяву про відставку з посади Міністра внутрішніх справ. Дякую команді МВС за роки спільної праці. Дякую кожному офіцеру, рядовому і службовцю. Маю честь! - прокоментував свою відставку Аваков.

Народна депутатка пропрезидентської фракції "Слуги народу" Ірина Верещук заявила, що чутки про ймовірну відставку Авакова почали ширитися сесійною залою ще сьогодні по обіді, однак офіційної інформації нардепи не мали, допоки її не оприлюднило МВС. Окрім того, підтвердила, що ввечері у Верховній Раді відбудеться засідання фракції "Слуг народу", де поставлять кадрові питання т ймовірно звільнення Авакова зокрема. Монобільші також очікують на те, що президент Володимир Зеленський візьме участь в обговоренні. Окрім того, нардепка припустила, що написати заяву про відставку Авакова міг попросити сам Зеленський.

Така фракція може бути і питання може бути в тому числі щодо пана Авакова. Ми обговорювали це у залі засідань, тому що інформація прийшла спершу з Телеграм-каналів, які знають більше ніж ми депутати.

Якщо Арсен Борисович написав заяву сам, то ми розглянемо питання щодо його відставки, бо не можна змусити людину бути на посаді попри його волю. Однак ми, як комітет з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, обговорюємо питання хто ж може бути новим міністром, бо це теж дуже важливо. Така кандидатура (Олексій Данілов, - ред.) теж розглядається.

Можу припустити, що саме президент запропонував пану Авакову написати таку заяву. Як ви пам'ятаєте, коли ми голосували за призначення Арсена Борисовича, це були гарантії саме пана Зеленського. Я думаю, що у них теж є домовленість, якщо пан президент попросить написати таку заяву, то пан Аваков напише її, хоче того чи ні, - заявила Верещук.

Підтвердив те, що у сесійній залі народні обранці обговорюють між собою відставку очільника МВС Арсена Авакова і нардеп від фракції "Європейської Солідарності" Олексій Гончаренко.

Я думаю що це реально, тому що Володимир Зеленський бачить себе абсолютно одноосібним монархом, і йому на цьому шляху заважає Аваков, він досить незалежна фігура і я думаю Зеленського це дратує. Тож він хоче поставити на пост голови МВС якогось абсолютного виконавця власної волі, - розповів Гончаренко.

Своєю чергою перший заступник голови парламентського комітету з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук відзначив, що завтра відбудеться планове засідання комітету о 15 годині. Тож сподівається почути там більше інформації щодо відставки Авакова.

Був би радий почути щось на цьому засіданні. Однак, за час нашої роботи у Верховній раді, якщо мені не зраджує пам’ять він жодного разу не з’являвся на засіданні комітету, тому у мене є певні сумніви, що він зробить це завтра. Тим більше якщо він подав заявку на відставку - це вже й не потрібно, - відзначив Осадчук.

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленський обіцяв, що Аваков понесе відповідальність, якщо обвинувачення у кримінальному провадженні по справі Шеремета не підтвердиться в суді.

1