Що робити, якщо у квартирі розбився градусник

Як правильно зібрати ртуть та куди здати на утилізацію розбитий термометр
Що робити, якщо у квартирі розбився градусник
29 Січня 2024, 20:56
читать на русском

Вам вже точно доводилося чути, що той рідкий метал, що міститься у стовпчику термометра – це ніщо інше, як ртуть. І коли градусник розбивається, ртуть розлітається на маленькі, але небезпечні кульки.

Кульки ртуті після розбивання можуть потрапити у найменші щілини за несприятливих умов: наприклад, у паркет, під плінтуси чи навіть на підвіконня. І дуже важливо знати, що потрібно робити під час такої неприємної ситуації.

Помилки під час збирання ртуті

Можливо, ви думаєте, що найкращий спосіб надійно зібрати усі кульки ртуті і не пропустити жодної – це використати пилосос. Втім, це саме те, чого категорично не можна робити. Річ у тому, що зібрати їх таким методом дуже складно, адже вони досить важкі, і пилосос просто не зможе їх засмоктати.

Окрім того, елементи ртуті можуть заразити пилосос, і коли ви будете наступного разу прибирати квартиру, це може призвести до того, що ви заразите навіть більшу площу.

Не можна підмітати ртуть і віником. Кульки ртуті можуть легко забитися між гілочками і прутиками інструмента. Ще один хибний спосіб прибирати ртуть – мокрим рушником, адже ртуть може пристати до ганчірки, а згодом поширитися по усій підлозі. Тож як прибирати метал правильно?

Що робити, коли розбився градусник

Перше, що вам потрібно зробити – це провітрити приміщення. Для цього відчиніть усі двері та вікна, а мешканцям оселі краще вийти на вулицю. Під час збирання ж ртуті двері у інші кімнати мають бути навпаки зачиненими.

На ноги вдягніть бахіли, а на руки – рукавиці. Фахівці також рекомендують не нехтувати медичною маскою для обличчя. Після цього візьміть паперові рушники або скотч та зберіть кульки на нього чи у папір. Також це можна робити за допомогою пензлика.

Якщо кульки закотилися під плінтус, їх потрібно зібрати скотчем. Усі дивани та столи також варто відсунути та перевірити, чи не закотилася ртуть у важкодоступні місця. Якщо місце погано освітлене, використайте ліхтарик – ви точно не хочете, щоб у вашій квартирі залишився небезпечний метал.

Кульки ртуті потрібно скласти у склянку з водою, якщо ж вдома є марганцівка, можна додати її до води, щоб ртуть не випаровувалася. Підлогу обов'язково потрібно вимити із хлоркою – для цього розчиніть пляшку речовини на відро води.

Для утилізації ртуті ви можете подзвонити до місцевого ДСНС, або ж за телефоном 101.

Читайте також