Що відбувається з електроенергією в регіонах і де запровадили режим економії (оновлено станом на 12 жовтня)

Енергетична система України відновлюється після ракетних атак 10-11 жовтня
Головне
Що відбувається з електроенергією в регіонах і де запровадили режим економії (оновлено станом на 12 жовтня)
Електроенергія, світло фото: pexels
12 Жовтня 2022, 15:29
читать на русском

У низці регіонів України через обстріли ТЕЦ і електричних підстанцій запроваджують режим жорсткої економії електроенергії.

Київ

У Києві оновили графіки припинення подачі електроенергії у випадку дефіциту потужності. Місто розділили на три черги і будуть вимикати світло почергово.

Про це повідомляє пресслужба ДТЕК Київські електромережі ("Київенерго").

За даними пресслужби, відключатимуть електроенергію за таким графіком:

  • 1 черга - з 8:00 до 12:00 та з 20:00 до 24:00
  • 2 черга - з 12:00 до 16:00
  • 3 черга - з 16:00 до 20:00

Графік буде застосований тільки у разі, якщо у НЕК "Укренерго" виникне потреба збалансувати енергосистему, зазначили в пресслужбі.

Станом на 12 жовтня через зростання кількості користувачів в енергосистемі у столиці відключають усі три черги разом.

Хмельницький

У Хмельницькому районі та частині міста Хмельницького планують віялові відключення електропостачання. Електрику вимикатимуть на 2 години за графіком.

Про це заявив голова Хмельницької ОДА Сергія Гамалій у Telegram.

За його даними, 10 жовтня внаслідок влучання ракет було пошкоджено електропідстанцію, що призвело до відключення електропостачання міста Хмельницького та сіл Хмельницької територіальної громади.

Станом на 8.00 год електропостачання відновлено на 100%, однак задля забезпечення стабільної роботи енергосистеми та недопущення аварійних відключень об’єктів критичної інфраструктури енергетики змушені будуть здійснювати віялові відключення споживачів по Хмельницькому району та обласному центру (мікрорайони: Дальні Гречани та Південно-Західний), - повідомив Гамалій.

Він додав, електропостачання вимикатимуть на 2 години для 15% споживачів відповідно до графіка.

Станом на 12 жовтня у Хмельницькому — аварійне відключення електропостачання більшості споживачів, буде обмежено водопостачання, електротранспорт не працює.

Дніпро

Вчора росіяни вдарили ракетами по енергетичній інфраструктурі у Павлоградському та Кам’янському районах Дніпропетровщини. Є серйозні руйнування. Багато населених пунктів залишилися без світла, - повідомив голова ОВА Резніченко.

В області запроваджується режим тотальної економії електроенергії,  задля функціонування важливої соціальної інфраструктури

У Дніпрі зранку 12 жовтня черговий удар по енергетичній інфраструктурі. Пошкоджено об'єкт у Кам'янському районі, сильна пожежа та руйнування. Проблеми з електрикою залишаються.

Львів

У Львові внаслідок ракетного удару 11 жовтня 30% міста тимчасово без електроенергії. Також були перебої з водопостачанням у Сихівському та Франківському районах міста.

На ремонт пошкоджених підстанцій Львівщини потрібні місяці, — заявив мер міста Садовий.

Відновлення підстанцій ускладнює те, що потрібних трансформаторів нема в наявності.

Мер запевнив, що міська влада зробить все можливе для того, щоб лікарні могли працювати в нормальному режимі, а українці могли купити всі необхідні речі. Є 1 – 2 тижні на підготовку до осінньо-зимового періоду.

По состоянию на 12 октября в городе полностью возобновлены поставки воды и света, а также движение электротранспорта.

Запорізька АЕС

На ЗАЕС відключено всі 6 блоків, окупанти змушують співробітників підписувати контракти з "росатомом", – ГУР

▪️Окупанти тримають далі всі 6 енергоблоків у "холодному стані".
▪️Вдалося зберегти постачання електроенергії в Енергодар.
▪️ Разом з тим, представники УРФ та окупаційної адміністрації далі тиснуть на співробітників станції. Переміщення допоміжних підрозділів із ЗАЕС сильно обмежилося. До частини персоналу та їхніх сімей окупанти застосовують так звані "фільтраційні заходи": хочуть, щоб ті підписали контракт із "росатомом" та оформили російські паспорти.

Вінниця та Черкаси

Через обстріл Ладижинської ТЕЦ у Вінницькій області запровадили режим тотальної економії електроенергії. Про віялові відключення повідомив і голова Черкаської ОВА Ігор Табурець.

Тернопіль

У Тернополі - місто отримує електроенергію в режимі резервного живлення. Напруга нестабільна, тому трапляються аварійні відключення.

За ніч енергетикам вдалось відновити електропостачання у 137 населених пунктах Тернопільщини. Залишаються обмеженими в електроенергії 54 населених пункти.

Суми

У Сумській області - з ранку 247 споживачів без світла через ворожі обстріли. У Сумському та Шосткінському районах – аварійне відключення електроенергії.

Нагадаємо, вечірній пік споживання значною мірою пов’язаний із споживанням домогосподарств. Якщо ввечері ви зможете використати менше електроенергії, то це суттєво допоможе енергосистемі та зменшить потребу у аварійних відключеннях. Тому постарайтеся якомога менше користуватися електроприладами від 18 до 23 години.