Шириться новий небезпечний штам коронавірусу "Омікрон": які симптоми

Вчені розповіли, чим цей варіант ковіду небезпечніший за "Дельту"
Важливо
Шириться новий небезпечний штам коронавірусу "Омікрон": які симптоми
Коронавірус, лабораторія, (фото: pexels)
28 Листопада 2021, 16:06
читать на русском

Новий штам коронавірусу B.1.1.529, який має 32 мутації у S-білку та отримав назву "Омікрон", шириться світом.

Перші ймовірні випадки зараження новим варіантом коронавірусу COVID-19 були виявлені вже у Європі, зокрема, у Німеччині, Італії та Чехії.

За повідомленням італійського агентства ANSA, в Італії новий тип вірусу виявили у повністю вакцинованого від COVID-19 мешканця області Кампанія. Нещодавно він відвідав Мозамбік, а коли повернувся на батьківщину – склав позитивний тест на "Омікрон".

Ще двох пацієнтів із новим штамом виявили у Німеччині. У Чехії перевіряють на "Омікрон" людину, яка повернулася до країни з Намібії.

Раніше випадки зараження штамом "Омікрон" були у Великій Британії, Бельгії, Гонконгу та Ізраїлі.

Газета Politico пише, що влада США готується до нових спалахів коронавірусу через виявлення нового штаму і розробляє план на цей випадок.

Тим часом лікарка з ПАР, голова Південноафриканської медичної асоціації Анжеліка Кутзі, яка передбачила появу нового штаму, назвала симптоми, які спостерігалися у хворих на новий штам. За її словами, хвороба протікає у легкій формі. Слова лікаря наводить видання The Guardian.

Кутзі каже, що у людей з позитивними ПЛР-тестами не було втрати нюху та смаку, у молодих людей була сильна втома, а у шестирічної дитини – температура у поєднанні з частим пульсом. Симптоми слабшали вже на другу добу.

Лікарка також зазначила, що в основному омікрон-штам виявили у чоловіків, половина з яких не були щеплені.

Кутзі повідомила, що всі пацієнти з новим штамом коронавірусу почуваються добре, проте все ще викликає занепокоєння вразливість літніх людей перед вірусом, особливо якщо є супутні хронічні захворювання - цукровий діабет і серцева недостатність. Висока ймовірність, що у нещеплених літніх омікрон-штам викликає важку форму хвороби.

Нагадаємо, вперше новий штам був виявлений у Ботсвані та ПАР, потім вірус проник до Європи. Також стало відомо, що "Омікрон" виявлено у мешканки Чехії, яка повернулася з Єгипту. Крім цього, новий варіант коронавірусу виявлено в Бельгії, Італії. Фахівці Австрії та Нідерландів перевіряють наявність цієї мутації у своїх громадян, які повернулися з Африки.

Передбачається, що штам є високозаразним, проте невідомо, наскільки він здатний "минати" антитіла, вироблені в організмі після вакцинації.

За оцінкою вірусологів, штам коронавірусу "омікрон" має більшу заразність у порівнянні з версією "дельта".

Представник Всесвітньої організації охорони здоров'я в Росії Меліта Вуйнович закликала не панікувати через появу нової мутації коронавірусу. Вона заявила, що не відомо, чи обходитиме новий штам вакцину, і наскільки він знизить ефективність вакцин.

Читайте також