Шкарлет отримав попередження від Євросоюзу через руйнування реформи у Міносвіти - ЄП

Раніше МОН представив урядові проєкт рішення про зміну структури міністерства
Шкарлет отримав попередження від Євросоюзу через руйнування реформи у Міносвіти - ЄП
Сергій Шкарлет Фото: mon.gov.ua

Виконувач обов’язків міністра освіти та науки Сергій Шкарлет отримав офіційне попередження представництва Європейського Союзу в Україні про небезпеку змін у міністерстві, які руйнують проведені раніше реформи.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на джерела.

Повідомляється, що раніше МОН представив урядові проєкт рішення про зміну структури міністерства, яка передбачала реорганізацію (ліквідацію) усіх директоратів, утворених кілька років тому в рамках реформи держслужби, фінансування якої забезпечував Євросоюз. МОН був одним з пілотних міністерств, які отримали європейські грантові кошти для проведення такої реформи; вони також передбачали заповнення новоутворених посад з гідною оплатою на відкритих конкурсах.

Запропоновані Шкарлетом зміни порушують не лише зобов’язання України у рамках вже проведеної реформи, але також умови надання зарезервованої для України макрофінансової допомоги ЄС, тому проєкт рішення МОН був відхилений урядовими структурами як такий що суперечить міжнародним зобов’язанням України; також про цю ініціативу стало відомо західним донорам.

Наприкінці минулого тижня представництво ЄС звернулося з листом до Сергія Шкарлета, у якому нагадало в.о. міністра про безповоротну допомогу Україні у сфері освіти та науки. Фінансування лише виконуваних на цей час програм має загальну вартість понад 200 млн євро.

Читайте також

У ЄС підкреслили, що це фінансування спирається на реформу держслужби, яку підважують дії Шкарлета.

У зв’язку з цими стратегічними пріоритетами, як ви напевно знаєте, ЄС тісно залучений до реформи держу правління, яка лишається наріжним каменем підвищення здатності держслужби досягати результату, - йдеться у листі.

На підставі цього ЄС вважає важливим збереження 6 директоратів МОН із високооплачуваними співробітниками, утворених у рамках фінансованої ЄС реформи.

Ми закликаємо вас продовжувати належну дію цих структур і посилювати їхню роль у міністерстві... Будь-який відкат досягнутого раніше успіху у реформах безсумнівно викличе нашу занепокоєність та може підірвати нашу співпрацю, яку ми сприймаємо як успішну і прагнемо продовжувати – в тому числі, можливо, через нові програми допомоги у рамках реформи держслужби, - йдеться у листі.