Шмигаль пояснив, що дасть Україні статус кандидата у члени ЄС

Рух до ЄС дозволить модернізувати нашу державу
Головне
Шмигаль пояснив, що дасть Україні статус кандидата у члени ЄС
Денис Шмигаль / Фото: t.me/Denys_Smyhal
19 Червня 2022, 23:44
читать на русском

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль назвав шість переваг, які дасть Україні отримання статусу кандидата у члени Європейського союзу.

Про це Шмигаль написав на своїй сторінці у Facebook.

Рух до ЄС дозволить модернізувати нашу державу, і ми зацікавлені зробити всі зміни якнайшвидше. Україна — це Європа і невдовзі Україна буде членом Європейського Союзу, - зазначив він.

Крім цього, глава уряду назвав переваги, які має надати Україні статус кандидата у члени ЄС.

  1. Це юридичне закріплення європейського майбутнього України. Тобто Україна не просто потенційно колись може приєднатися до ЄС, а що процес запущено, і вона відповідає вже значній кількості критеріїв, які висуваються до кандидатів.
  2. Підготовка до членства передбачатиме завершення всеохопної трансформації всіх сфер. У цьому Україну постійно підтримуватиме Єврокомісія, надаючи необхідну консультаційну та іншу допомогу.
  3. Україна стане повноправним членом програм та ініціатив ЄС, відкритих як для країн ЄС, так і країн зі статусом кандидата на членство. Україна, як країна-кандидат, матиме ширші можливості для того, щоб її голос був почутий під час формування політик ЄС.
  4. Україна ставатиме більш привабливою для інвесторів. Бізнес-клімат наближатиметься до умов, як у країнах ЄС — інвестори діятимуть на ринку, який є передбачуваним, а бізнес — захищеним. Привабливість для інвесторів також потребуватиме надійних гарантій безпеки після перемоги над росією.
  5. Україні буде доступна фінансова допомога для країн, які готуються до вступу в ЄС (Інструмент передвступної допомоги, IPA). Така допомога може надаватися через гранти, інвестиції або як технічна допомога.
  6. Акумулюючи кошти для відновлення України сьогодні через спеціальний Трастовий фонд солідарності, ЄС ставитиметься до таких інвестицій не як до післявоєнної відбудови третьої країни, а інвестування в добробут потенційного майбутнього члена ЄС.

Нагадаємо, що 17 червня Європейська комісія офіційно рекомендувала надати Україні статус кандидата на вступ в Європейський союз.

Читайте також

1