Штат СБУ можуть скоротити майже на 40% - Баканов

Пропонується фронтальне скорочення до 17 тисяч осіб
Штат СБУ можуть скоротити майже на 40% - Баканов
СБУ
13 Листопада 2020, 15:57
читать на русском

Проєкт закону про реформування Служби безпеки України, розроблений депутатами, пропонує скоротити штат служби на 37% – з нинішніх 27 тисяч співробітників до 17 тисяч.

Про це повідомив глава СБУ Іван Баканов в інтерв’ю "Інтерфакс-Україна".

В СБУ переконані, що це зашкодить обороноздатності країни.

Пропонується фронтальне скорочення до 17 тисяч осіб, тобто 10 тисяч посад за 3 роки. Вважаю, що це дуже зашкодить обороноздатності країни. Адже наші сусіди – ФСБ РФ і КДБ Білорусі – мають сумарно близько 220 тисяч співробітників. Яким штатом ми будемо їм протистояти та чи буде це ефективно?, - сказав Баканов.

Глава СБУ додав, що в цьому варіанті СБУ не може говорити навіть про аутсорс, щоб вивести допоміжний персонал зі складу служби, як це планувалося раніше.

За його словами, законопроєкт пропонує включити до загальної чисельності СБУ всі установи та організації, які залишаться в управлінні служби. Він вважає, що це ще один механізм прихованого скорочення, який зменшує кількість посад для оперативних співробітників.

Читайте також

Баканов також розповів, що на початку роботи над проєктом закону вони погодили базовий принцип, що скорочення штату СБУ має відбутись.

Після цього збалансували необхідні потреби державної безпеки та обороноздатності, компенсаторні механізми та вийшли "на оптимальну чисельність" з поступовим скороченням до 2027 року до 20 тисяч співробітників.

За його словами, ця цифра ґрунтувалася на аналітиці, розрахунках, рекомендаціях Міжнародної дорадчої групи та сучасних безпекових реаліях.

Зазначимо, що у березні президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт №3196, що передбачає реформу Служби безпеки України.

У жовтні 2020 року народні депутати подали до ВР доопрацьований законопроєкт про реформу СБУ №3196-д.

1