Штучний інтелект вміє перемагати у шахах без знання правил

Система тренується за дією та "спостерігає" за нагородами
Штучний інтелект вміє перемагати у шахах без знання правил
Система навчання для штучного інтелекту (фото: Spectrum.)
24 Грудня 2020, 23:00
читать на русском
Лондонська компанія DeepMind створила систему навчання MuZero для штучного інтелекту, яка перемагає у шахах та інших іграх навіть без знання правил.

Про це повідомляє Spectrum.

Система тренується дією за дією та "спостерігає" за нагородами, які вона отримує після цього. Наприклад, у шахах — це поставити мат, а у Pac Man — проковтнути жовту крапку. Потім вона змінює методи гри, щоб якомога ефективніше отримати винагороду, тобто покращує свої навички.

Цей вид навчання шляхом спостереження підходить для будь-якого штучного інтелекту, що стикається зі складними проблемами. Крім абстрактних ігор у реальному світі їх теж достатньо.

Читайте також

Томас Хуберт, один зі співавторів статті у Nature, повідомив, що дослідники розвивають систему навчання, щоб вона могла стиснути розмір відео. Серед інших планів застосування — самокеровані машини та дизайн білків, що стане наступним кроком після технології складання білків (яку нещодавно освоїла дочірня програма AlphaFold). Метою може бути розробка фармацевтичного препарату на основі білка, який має діяти на вірус або рецептор на поверхні клітини.

Нагадаємо, що вчені Массачусетського технологічного інституту розробили алгоритм на основі штучного інтелекту, який може виявити ознаки коронавірусу (COVID-19) у звучанні кашлю людини.

1