Швидко передається і викликає високу смертність: в Україні знайшли новий різновид "Дельти"

Загалом в Україні циркулює 12 мутацій штаму "Дельта"
Швидко передається і викликає високу смертність: в Україні знайшли новий різновид "Дельти"
Медики, лікарі у захисних костюмах, коронавірус, карантин Фото: УНІАН
24 Грудня 2021, 14:54
читать на русском

Вчені виявили новий для України варіант COVID-штаму Дельта AY.122, який характеризується важким перебігом хвороби, швидкістю інфікування і високою смертністю.

Про це повідомили в інституті молекулярної біології і генетики НАНУ.

Загалом науковці виявили в Україні 12 різних варіантів штаму Дельта, однак їхній спектр відрізняється від тих, які були поширені в листопаді.

Найбільше занепокоєння викликає саме варіант AY.122, який наразі швидко розповсюджується в Росії. Його зафіксували в зразках із 7 регіонів України: Дніпра, Сум, Полтави, Миколаєва, Житомира та Одеси,

Вчені припускають, що високий рівень смертності пацієнтів з COVID-19 в Україні, Росії та Казахстані, у порівнянні з країнами Західної Європи та США, може бути пов'язаний з особливостями штамів Дельти на цих територіях, зокрема з AY.122.

Як відомо, у листопаді Центр громадського здоров’я України надав вченим для дослідження 74 зразки, які були взяті у хворих з 9 регіонів України з 18 листопада по 1 грудня 2021 р.

Найбільше зразків для дослідження було надано з Одеси. У них дослідники знайшли цілий "букет" варіантів штаму Дельта – 10 різних типів, які походять з різних країн світу: США, держав ЄС, Ізраїлю, Росії тощо.

Читайте також

1