Сім років судів: скіфське золото передадуть Україні

Суд визнав, що артефакти "є частиною культурної спадщини України"
Головне
Сім років судів: скіфське золото передадуть Україні
Золоті скарби Фото: УНІАН
26 Жовтня 2021, 13:01
читать на русском

Суд в Амстердамі після семи років перегляду справи ухвалив рішення про передачу Україні колекції артефактів - скіфського золота з чотирьох кримських музеїв, які були вивезені у Нідерланди на виставку у 2014 році.

Хоча об'єкти походять з Криму, вони є частиною спадщини України після того, як вона стала незалежною у 1991 році, - заявила суддя Пауліна Хофмейєр-Рюттен.

На рішення суду вже відреагував прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

За його словами, Україна визначиться із місцем зберігання скіфського золота після того, як отримає рішення суду.  При цьому він уточнив, що можливо колекцію розмістять у національному заповіднику "Софія Київська" у Києві.

Рішення суду також привітав президент Володимир Зеленський. У своєму Твіттері він написав:

Довгоочікувана перемога України в суді Амстердама! "Скіфське золото" повернеться до України. Вдячний суду за справедливе рішення, а командам Мінюсту, МЗС України та Мінкульту за результат. Ми завжди повертаємо своє. Спочатку повернемо "скіфське золото", а потім і Крим.

Нагадаємо, у 2014 році у Нідерландах відбувалася виставка "Крим: Золото та секрети Чорного моря", на якій були представлені близько двох тисяч артефактів. У цей час Росія анексувала Крим, провівши так званий "референдум" на півострові. Після анексії Криму Україна вимагала повернення скіфського золота на підконтрольну їй територію, одна окупаційна влада Криму подала судовий позов про повернення золота до окупованого півострова. У результаті скіфське золото залишалося у запасниках голландського музею до кінцевого рішення суду.

Читайте також

1