Археологи знайшли скіфське поселення у Хмельницькій області та унікальні кахлі - фото

У Городку також розкопали давню нерукотворну печеру
Важливо
Археологи знайшли скіфське поселення у Хмельницькій області та унікальні кахлі - фото
Фото: horodok.city
2 Вересня 2021, 08:11
читать на русском

У Городку Хмельницької області археологи провели масштабні розкопки та виявили унікальні  споруди та залишки від скіфського поселення.

Як повідомляє horodok.city, спочатку знайшли мур оборонної споруди замку та розкопали давню нерукотворну печеру. Також археологи знайшли сліди спаленої (у середині XVII ст.) хати-мазанки та з’ясували, що мурована стіна неподалік місця, де у XIX ст. стояв храм Св. Анни, це не нижній ярус однієї із замкових веж, як вважалося дотепер, а саме підпірний фундамент дзвіниці.

Найбільшою несподіванкою для вчених стала знахідка руїн мурованого замку. Археологи вважали, що його рештки знищені вщент і знайти бодай щось — просто неможливо. Тому ця знахідка перевершила очікування науковців, - йдеться у повідомленні.

Керівник архітектурно-археологічної експедиції Павло Нечитайло розповів, що під час дослідження дзвіниці, окрім хати-мазанки, науковці також знайшли сліди скіфів - рештки посуду.

Важливою знахідкою є яма раннього скіфського часу. Там ми знайшли фрагмент керамічного грузила, яке використовувалося для ловлі риби, — повідомив він.

Крім цього, археологи зібрали колекцію пічних кахлів та посуду, за якими можна дізнатися, яким був посуд і печі у ХVІІ столітті нашої ери.

Нечитайло наголосив, що у Городку зроблено унікальне відкриття, на яке ніхто й не сподівався.

Замок, розібраний у XVIII столітті, явив нам свої кам’яні стіни. Наголошу, що у Городку у XVIII столітті на пагорбі стояв величний замок, який ще малювали на картах Боплана та зображували на картах XVI століття, — повідомив він.

Нагадаємо, днями на Буковині археологи розкопали найбільше на території України давньоримське поселення. Воно розташоване поблизу села Бузовиця у Дністровському районі Чернівецької області.

Читайте також