Найбільше на території України давньоримське поселення розкопали на Буковині

Поселення розташоване поблизу села Бузовиця у Дністровському районі
Найбільше на території України давньоримське поселення розкопали на Буковині
Розкопки в Бузовиці (Фото: Чернівецька ОДА)
31 Серпня 2021, 02:27
читать на русском

На Буковині історики та  археологи вивчають одне з найбільших в України поселень епохи пізньої античності, яке належить до періоду розпаду Римської імперії.

Про це пише видання "Молодий буковинець".

Площа поселення, на думку вчених, може становити до 60 га. Тамтешні артефакти датовані III – серединою V століття нашої ери. Вчені вважають, що поселення могло бути адміністративним центром давніх часів. Не виключено, що тут проходив торговий маршрут.

Розкопки тривали усе літо. Археологи знайшли елементи декору, зброю, ремісничі знаряддя, побутові предмети, фібули (застібки), вироби з бронзи.

Серед іншого вчені обробили понад півсотні фрагментів плінфи. За словами завідувачки відділу археології, історії Середніх віків та нового часу краєзнавчого музею Оксани Драгомирецької, це широка і плоска плитоподібна цегла, яку використовували під час будівництва в Стародавньому Римі та Візантії.

Знахідки передали на зберігання до Чернівецького краєзнавчого музею.

Нагадаємо, раніше у селі Новоолександрівка Дніпропетровської області археологи знайшли майже восьмиметровий курган бронзової доби, у якому ховали померлих індоарійські племена. Кромлех на його місці вже прозвали місцевим "Стоунхенджем".

Читайте також

1