Під Дніпром розкопали український Стоунхендж бронзової доби (фото)

На кургані знайшли уже десяток поховань різних історичних епох
Під Дніпром розкопали український Стоунхендж бронзової доби (фото)
Український Стоунхендж під Дніпром (Фото: Дмитро Тесленко Фейсбук)
25 Травня 2021, 16:40
читать на русском

У селі Новоолександрівка Дніпропетровської області археологи знайшли майже восьмиметровий курган бронзової доби, у якому ховали померлих індоарійські племена. Кромлех на його місці вже прозвали місцевим "Стоунхенджем".

Про це на своїй сторінці у Facebook написав працівник Служби автомобільних доріг області Олександр Коломійцев, докладніше про знахідку розповів начальник експедиції охоронної археологічної служби України Дмитро Тесленко.

Розкопки почалися ще на початку квітня, нині знайшли вже приблизно десять поховань – від епохи бронзи, скіфів і до середньовіччя. Орієнтовно курган з'явився приблизно п'ять тисяч років тому. Стародавнє поховання сягає 7,5 метрів заввишки і 5-ти завширшки, а будували його майже тисячу років.

Через тиждень після початку розкопок археологи знайшли скелети в 11 старовинних похованнях бронзової епохи, розбиті глечики й кам'яні брили. Припускають, що у цьому пагорбі ховали вождів і шаманів.

Курган символізує дуже великі затрати праці на його будівництво. Це означає, що людину, яка там похована, дуже поважали в тодішньому суспільстві, – пояснив Тесленко.

Зазначається, що стародавні племена розміщували кам'яні плити по колу й підганяли одну до одної з метою зміцнити всю конструкцію. Надгробні плити вирізали вручну, а до місця поховання транспортували їх по воді. За словами дослідників, вони старші на 500 років за піраміди Гізи, що в передмісті єгипетського Каїра.

Під час розкопок археологи знайшли 15 таких брил і кажуть, що кожна з них має своє сакральне значення.

Наявність цього кромлеха – перш за все, це функція стримування земляного насипу, але також і сакральна. Тобто функція відгородження світу померлих від світу живих, – пояснив науковий співробітник дніпровської археологічної експедиції Ярослав Ярошенко.

Розкопки в Новоолександрівці українські археологи планують завершити в травні, а на місці кургану хочуть створити музей просто неба. Також задумали зібрати всі брили разом, щоб зробити аналог британського Стоунхенджа. Останки, знайдені в древніх похованнях, відправлять на експертизу до Німеччини, щоб встановити стать і вік людей, а також причину їхньої смерті.

Читайте також

1