В Ізраїлі археологи знайшли напис, який доводить існування біблійного царя Давида

Знайдений артефакт виставили в музеї Ізраїлю
В Ізраїлі археологи знайшли напис, який доводить існування біблійного царя Давида
Давній артефакт (Фото: Express)
16 Лютого 2021, 01:00
читать на русском

На півночі Ізраїлю, неподалік кордону з Ліваном, археологи знайшли стародавній арамейський напис, який підтверджує історичну правдивість подій, описаних у Біблії і доводить, що цар Давид дійсно існував.

Про це пише видання Express.

За словами Тома Мейєра, професора біблійних досліджень в Біблійному коледжі та аспірантурі Шаста в Каліфорнії (США) ще у 1993 році учені знайшли в стародавньому місті Дан або Тел-Дан кам'яну плиту з написом віком майже три тисячі років, в якій згадується легендарний Дім Давида. Її дуже довго досліджували і розшифрували написи тільки тепер, через майже 20 років.

За словами професора, Азаїл зруйнував Ізраїль і перетворив царство на васальну державу. Напис на стелі, ймовірно, був зроблений в пам'ять про це досягнення.

Коли ізраїльтяни відновили контроль над Даном, вони, ймовірно, зруйнували пам'ятник Азаїла. Пізніше хтось помістив частину уламків стели в стіни воріт, де вони використовувалися понад 2800 років.

"Я вбив Йорама, сина Ахава, царя Ізраїльського, і я вбив Ахазіаху, сина Йорама, царя дому Давидового", - свідчить напис.

Довга відсутність доказів змусила багатьох заявити, що царя Давида ніколи не існувало і що він був плодом уяви єврейської громади, яка пережила вигнання, а повернувшись до Єрусалиму з вавилонського полону в V столітті до нашої ери, вигадала царя Давида в якості національного героя, навколо якого молода нація могла згуртуватися, відновлюючи свою країну, - сказав Мейєр.

Як відомо, за біблійними переказами, молодий Давид убив філістимлянського гіганта Голіафа, після чого був помазаний на царство об'єднаних королівств Іудеї і Ізраїлю. Він заснував Дім Давида, нащадком якого, згідно з Євангелієм, був Ісус Христос. Давид жив між 1010 і 970 роками до нашої ери.

Читайте також

Нагадаємо, ізраїльські археологи відновили плитки на підлозі в храмі, де, за твердженнями Біблії, ступала нога Ісуса Христа. Відновлення реліквії тривало сім місяців, однак археологи дуже пишаються своєю працею і відзначають значущість роботи для паломників і просто туристів.