Сімейний лікар у Дніпрі за гроші штампував фейкові COVID-сертифікати

Пацієнти платили зі липові документи до трьох тисяч гривень
Сімейний лікар у Дніпрі за гроші штампував фейкові COVID-сертифікати
Лікар у Дніпрі видавав липові сертифікати Фото: ssu.gov.ua
11 Листопада 2021, 07:09
читать на русском

Масштабну схему фальсифікації сертифікатів про вакцинацію від COVID-19 виявили силовики у Дніпрі.

Як повідомляє Служба безпеки, лікар "виробляв"до 30 фейкових сертифікатів на день та вносив неправдиві відомості в електронну систему "eHealth". Пацієнти платили йому за це по 2,5 тис. грн.

Силовики повідомляють, що фейкові сертифікати отримували громадяни, які не бажали вакцинуватися, однак хотіли мати свідоцтво у застосунку "Дія". Також купували підробку клієнти турагенцій міста, які планували виїхати за кордон із сертифікатом.

Лікар вносив персональні дані невакцинованих в електронну систему охорони здоров’я "eHealth" через комплексну медичну інформаційну систему "Каштан", а саму вакцину списував. Це відбувалося протягом декількох місяців.

Наразі в межах кримінального провадження, відкритого за ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України, планується повідомлення про підозру організатору протиправної схеми та вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу. Тривають слідчі дії для встановлення всіх причетних до схеми осіб.

В СБУ попередили, що після виявлення громадян, персональні дані яких були протиправно внесені в систему "eHealth", будуть  ініціювати анулювання їхніх свідоцтв про вакцинацію. Також на "клієнтів" цього лікаря може чекати кримінальна відповідальність.

Нагадаємо, у Національній поліції повідомили про намір ввести "ковідну амністію" для тих людей, які мають підробний COVID-сертифікат, але не користалися ним.

Читайте також

1