Синоптики попередили про паводки на річках і льодохід

Рятувальники закликають українців не виходити на тонку кригу, бо це може коштувати життя
Синоптики попередили про паводки на річках і льодохід
Рятівники у човні Фото: ДСНС
3 Березня 2021, 22:00
читать на русском

За прогнозом синоптиків 3-4 березня в Україні можливий підйом рівнів води до 0,8 м у річках. У прирічкових населених пунктах можливе затоплення подвір'їв.

Про це повідомляє Держслужба з надзвичайних ситуацій з посиланням на інформацію Укргідрометцентру.

Найімовірнішими паводки будуть на Заході України, вважають рятувальники.

Так, на річках басейну Прип'ятi очiкується продовження підйомів рівнів води на 0,1-0,5 м. Можливий вихiд води на заплаву в районi поста містечка Дубровиця ріки Горинь Рiвненської областi, подальше затоплення заплавних територiй в Ратнiвському, Любешiвському, Старовижiвському районах Волинської областi i Зарiчнянському районi Рiвненської областi.

Можливе досягнення відміток затоплення присадибних дiлянок (подвір’їв, господарських споруд) в прирiчкових населених пунктах Ратнiвського району Волинської областi (жовтий рiвень небезпеки).

На ріці Вишня бiля села Твiржа (басейн Сяну) очiкується продовження пiдйому рiвня води на 0,2 - 0,8 м. Подальше затоплення заплави, сільгоспугiдь, можливе досягнення вiдмiток початкового затоплення окремих госпоб'ектiв у Яворiвському районi Львiвськоi областi (рiвень небезпеки жовтий).

3-4 березня на лiвих притоках Днiстра (Тернопiльська, Хмельницька обл.) очiкується продовження пiдйому рiвнiв води на 0,1 - 0,5 м, без негативних наслiдкiв.

Читайте також

Через теплу погоду і швидке танення льоду рятувальники закликають українців бути пильними і не виходити на лід, особливо з дітьми. Рятувальники нагадали основні правила, які рятують життя:

  • не виходити на кригу;
  • відмовитися від зимової риболовлі на льоду;
  • не вживати алкоголь поблизу водойм;
  • пильнувати за дозвіллям дітей та пояснювати їм, що виходити на лід у відлигу заборонено.

Контекст. Раніше повідомлялося, що у середу та четвер 3 і 4 березня Україна перебуватиме під впливом антициклону Жаклін, який принесе тепло і сонце. У кінці тижня погода в Україні різко погіршиться, температура повітря впаде від +13 до +1, пройдуть дощі.