Синоптики розповіли про погоду в Україні у травні

Прохолода та дощі очікуються у наступному місяці
Синоптики розповіли про погоду в Україні у травні
Весна, квітень (Фото: Парламент.UA)
28 Квітня 2021, 06:07
читать на русском

У першій половині травня в Карпатах, на півночі, сході країни і в більшості центральних областей ймовірні заморозки на поверхні ґрунту, місцями у повітрі.

Такий прогноз погоди оприлюднив Укргідрометцентр.

За прогнозом синоптиків, середня місячна температура становитиме 15-18°, в горах 11-13° тепла, що на 1-1.5° вище середніх багаторічних значень.

Абсолютний мінімум температури повітря становить 0-6° морозу, в Карпатах та на північному сході до 7-10° морозу, на узбережжі морів місцями 0-3° тепла. Заморозки відмічено у першій половині місяця в Україні, у другій половині травня - у північних, центральних, східних областях та в Карпатах. Абсолютний максимум температури повітря - 31-37° тепла, на півдні Одещини, на Луганщині та в Криму до 38-39°, в горах 22-30° тепла, - розповіли в УГМЦ.

Місячна кількість опадів очікується у західних областях 62-89 мм (в Карпатах до 134 мм), на решті території 28-50 мм, що в межах середніх багаторічних значень.

Стійкий перехід середньої добової температури повітря через +15° у бік підвищення, що є кліматичним показником початку літа, відбувається переважно у другій (на Закарпатті та півдні - у першій) декаді травня, - кажуть синоптики.

Народний синоптик Леонід Горбань прогнозує, що перші числа травня Україну захоплять дощі, але вони будуть недовготривалими. Вже через кілька днів почнеться справжня літня спека, а 8- 10 травня стовпчики термометрів піднімуться місцями до 30 градусів.

Травень буде жаркий і посушливий, в середині місяця понад два тижні - без опадів. З 2 по 27 травня майже по всіх областях, крім Карпат, не буде дощу. Сухо, жарко, температура 28 - 32 градуси, - каже він.

Нагадаємо, синоптики прогнозують, що від 28 квітня в Україну нарешті прийде потепління.

Читайте також

1