Синопткиня розповіла, з чого починається прогноз погоди

В Україні працює 162 метеостанції та 280 гідрологічних постів
Ексклюзив
Синопткиня розповіла, з чого починається прогноз погоди
Дощ, погода, осінь, весна Фото: УНІАН
9 Жовтня 2021, 14:35
читать на русском

Синоптика розпочинається з мережі практичних спостережень. А синоптик спочатку опрацьовує карту, розкодовує інформацію, аналізує та аж потім дає прогноз погоди.

Про це розповіла синопткиня Тетяна Негадайлова ексклюзивно для Парламент.ua.

Синоптик починає роботу з того, що він опрацьовує карту. Він отримує певний комплекс карт, на які в закодованому вигляді нанесена вся ця інформація за певний період, опрацьовує її – наносить на карту всі ці ізобари, ізотерми, ізогієти, - сказала Негадайлова.

Після цього він робить комплексний аналіз і визначає: де і як поводиться циклон, як проходять атмосферні фронти. Наступний аналіз показує, як вони будуть рухатися далі, і яка погода прийде на нашу територію.

Синопткиня зазначила, що крім спостережень, синоптик має методики розрахунків (опадів, температури та інших окремих елементів) і наявні на сьогодні прогностичні моделі.

Зокрема в Україні користуються декількома моделями, проте жодна з них не є ідеальною, адже математична формула атмосферного процесу досить складна.

Неможливо точно передбачити погоду навіть з використанням найпотужніших комп’ютерів з величезною пам’яттю і неймовірною швидкістю вдосконалення, які працюють в галузі прогнозування гідрометеорології, - пояснила Негадайлова.

Вона додала, що в Україні працює 162 метеостанції та 280 гідрологічних постів.

Нагадаємо, метеорологія завжди відкрита для міжнародної співпраці, адже кожній країні необхідно знати про погоду в усьому світі.

Читайте також