Ситно і смачно: готуємо закарпатський бограч

Бограч - це національна угорська страва
Ситно і смачно: готуємо закарпатський бограч
1 Березня 2023, 21:50
читать на русском

Бограч – національна угорська страва, популярна в Закарпатті, а нині відома на всю Україну. Насправді схожі страви є й в інших кухнях світу – плов, печеня. Але правильний бограч можна приготувати лише на відкритому вогні, тож насамперед приготуйте в’язанку дров, великий казан і насолоджуйтеся чаклуванням щонайменше дві-три години.

Інгредієнти:

  •  1 кг нежирної свинини або яловичини без кісток
  •  2 л бульйону з ратиць
  •  100 гр свинячого жиру або бекону
  •  3 цибулини
  •  4 шт солодких переців
  •  2 морквини
  •  1 кг картоплі
  •  мука
  •  1 яйце
  •  кмин, часник, паприка, сіль, перець, зелень.

Візьміть великий казанок, на дно покладіть жир. У розтопленому жирі обсмажуємо цибулю, додаємо паприку, трохи води, слідкуємо, щоб утворився золотавий колір.

Далі кладемо м'ясо, порізане невеликими шматочками, перетертий часник, кмин, заливаємо водою й тушкуємо. Пам’ятаємо, що за рецептом бограч має тушкуватися, а не варитися, води потрібно трошки.

Нарізаємо кубиками картоплю, солодкий перець, помідори.

Замішуємо круте тісто з муки, яєць та солі – чипетке. Відщипуємо маленькі шматочки, обкачуємо у муці й залишаємо підсихати.

Коли м'ясо вже майже приготувалося, додаємо картоплю й підсмажуємо. Згодом для необхідної густини заливаємо кістковий бульйон, кладемо помідори, моркву й перець. Постійно підливаємо у бограч потроху бульйон або воду, щоб не пригоріло.

Додаємо чипетке (домашнє тісто), тушкуємо, солимо, додаємо ще спеції та багато зелені. Смачного!

Як приготувати бограч на плиті

Спочатку обсмажуйте м'ясо, згодом додайте цибулю та тушіть все, поки вона не стане м'якою. Додайте спеції, води, часник, тмин та тушкуйте. Помідори залийте окропом та зніміть шкірку. Поріжте овочі кубиками та поступово додавайте до каструлі. Потім додайте порізане тісто та тушкуйте ще деякий час. Пам'ятайте, у вас повинен вийти бограч-гуляш, а не рідкий суп.

Читайте також

1