Скасування податкових пільг і підвищення ставок: що передбачає Національна стратегія доходів до 2030 року

Документ передбачає не лише напрям реформ Державної митної служби (ДМС) та Державної податкової служби (ДПС), а й план довгострокового наповнення бюджету, а також підвищення ставок податків.
Головне
Скасування податкових пільг і підвищення ставок: що передбачає Національна стратегія доходів до 2030 року
Податки (Фото: pexels)
29 Грудня 2023, 16:39
читать на русском

Кабінет Міністрів погодив Національну стратегію доходів до 2030 року. Ухвалення стратегії урядом було одним з останніх "структурних маяків" програми МВФ, який Україна мала виконати до кінця грудня.

Про це пише "Економічна правда".

План передбачає забезпечення конфіденційності та деперсоніфікацію даних про платників податків і перенесення їх адміністрування в Мінфін. Після чого буде запроваджено ризикоорієнтовані підходи в роботі ДПС. Цей захід передбачатиме зміни в організаційній структурі податкової та запровадження ІТ-рішень для автоматизації управління податковими ризиками.

Після змін у роботі ДПС держава перейде до підвищення податків. Стратегія передбачає такі кроки.

Заборона спрощеної системи оподаткування для юридичних осіб. Третю групу об'єднають з другою, а для юридичних осіб, які на ній перебувають, протягом трьох років будуть поступово підвищувати ставку податку до 18%. Надалі компаніям заборонять користуватися цією системою.

Підвищення ставок спрощеної системи для фізосіб-підприємців. Для ФОПів, які перебувають на другій і третій групах (а після реформи — на об'єднаній другій групі), запровадять диверсифіковані ставки — від 3% до 17% від доходу залежно від виду діяльності.

Звуження першої групи спрощеної системи. Кількість видів діяльності, якими можна займатися на спрощеній системі оподаткування, звузять. Єдиний податок для першої групи переглянуть: замість фіксованої суми підприємці будуть платити відсоток від доходу.

Ставки податку для "спрощенців" четвертої групи (агровиробники) підвищать, а базу оподаткування розширять. Це повинно стимулювати компанії переходити на загальну систему оподаткування.

Усіх "спрощенців" зобов'яжуть користуватися РРО та вести облік походження товарів.

Запровадження прогресивної шкали оподаткування ПДФО: одна чи дві вищі ставки будуть застосовуватися до тієї частини доходу особи, яка буде перевищувати певний встановлений законом рівень. Розмір цих ставок, як і граничні розміри доходів, поки що невідомі.

Реформа системи податкових пільг та знижок. Отримувати відшкодування сплаченого податку пропонують за витрати на самостійне поліпшення житлових умов, власну справу, лікування, освіту.

Запровадження європейських правил оподаткування податком на прибуток підприємств (зокрема, щодо оподаткування роялті).

Гармонізація законодавства про ПДВ з директивами ЄС. Зокрема — мінімізація пільг з ПДВ, гармонізація ставок та адміністрування цього податку.

Підвищення акцизів на пальне, алкоголь, тютюнові вироби до мінімального рівня ставок, який діє в ЄС. Надалі держава вивчатиме міжнародний досвід запровадження акцизу на солодкі напої. Запровадження останнього планується з 2027 року.

Підвищити ставки оподаткування екологічним податком викидів вуглецю (цей захід планується реалізувати після завершення війни).

Також стратегія передбачає реформу митної служби. Зокрема, буде створено підрозділ для оперативно-розшукової діяльності випадків контрабанди.

Якщо все це перекласти доступною людям мовою, то картина виходить доволі неприваблива, пише експерт Анатолій Амелін. В Україні підвищуватимуть податки і позбавлятимуть пільг юридичних і фізичних осіб заради збільшення надходжень до бюджету.

Основні тези:

  • у юросіб заберуть спрощену систему оподаткування;
  • повернуть прогресивну шкалу оподаткування для фізичних осіб;
  • будь-які надходження на картку фізичної особи оподатковуватимуть у розмірі 18%;
  • підвищать ренту на нові газові свердловини;
  • митникам нададуть право на проведення слідчих дій;
  • акцизи на сигарети й алкоголь зростуть;
  • скасують будь-які податкові пільги.

Читайте також

1