У січні відбудеться різке зростання цін на продукти - НБУ і Кабмін

У НБУ прогнозують зростання цін на продукти у січні на 5%
Головне
У січні відбудеться різке зростання цін на продукти - НБУ і Кабмін
26 Грудня 2023, 20:41
читать на русском

Глава НБУ Андрій Пишний заявив, що вже на початку січня ціни на продукти почнуть різко зростати. Своєю чергою, міністр фінансів Сергій Марченко попереджає про те, що, можливо, українцям доведеться скоротити споживання в кілька разів. Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький говорить про ризик виникнення дефіциту на низку категорій товарів.

Заяви чиновників у одному матеріалі зібрав korrespondent.net.

"В Україні з перших чисел січня піднімуться ціни на продукти і прискориться інфляція", - заявив голова НБУ Андрій Пишний на офіційній сторінці регулятора.

У середньому, ціни на основні продукти в січні піднімуться на 5%. Насамперед подорожчають продукти, які везуть в Україну з Європи: молочні продукти, цитрусові, макаронні вироби, газовані напої, тепличні овочі.

Головними причинами зростання цін глава НБУ називає подорожчання логістики внаслідок блокування кордону України. Серед інших чинник, що призведуть до швидкого зростання цін, – скорочення запасів овочів, зібраних в Україні. Більшість врожаю розпродали ще восени, але на зимове зберігання закладено дуже обмежений запас овочевої продукції.

Своєю чергою, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький сказав, що на деякі товари може виникнути дефіцит через блокаду кордону з боку польських перевізників.

“Можуть виникати дефіцити, починаючи із солі, бо, на жаль, українське виробництво у тимчасовій окупації. А також інших продуктів, які у нас не вирощуються. Наприклад, цитрусових, бананів. Також морепродуктів, бо у нас зараз немає доступу до моря, щоби повноцінно їх виловлювати. Це не обов'язково щось “лакшері”, – йдеться про звичайний хек та іншу заморожену рибу”,- сказав він.

Своєю чергою, міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що українцям, ймовірно, доведеться знизити рівень споживання товарів і послуг у кілька разів.

“На жаль, ми поки що живемо у такій досить специфічній реальності, коли у нас все добре, у нас є стабільність макроекономічна, курсова. Але ця реальність вимагатиме корекції, якщо ми справді хочемо перейти на військові рейки”, – каже міністр.

“Чи готове до цього суспільство? Я думаю, що на цьому етапі поки що не готово. Але це реальність, яка потенційно може бути. Це може бути інші податкові режими, може бути інші видаткові режими. Ми до цього маємо готуватися. І думаючи про 25 рік, повинні закладати відповідні сценарії”, – попередив глава Мінфіну.

Нагадаємо, протягом 2023 року вартість харчових продуктів в Україні поступово зростала. Найбільше злетіли в ціні м'ясо та молочні продукти. Водночас курячі яйця стали більш доступними ніж торік, і ще низка товарів у 2023-му коштують дешевше.

Читайте також

1