Склади у Балаклії та Ічні підривали навмисно – Наливайченко

Ексклюзив
Парламентська ТСК гальмує розслідування вибухів
Ексклюзив
16 Липня, 14:32 13663

Колишній голова СБУ, нардеп Валентин Наливайченко розповів про хід розслідувань справ про вибухи на складах боєприпасів, зокрема в Балаклії та Ічні.

Про це Наливайченко сказав в ексклюзивному інтерв`ю Парламент.ua.

Мені прикро визнавати, проте стосовно вибухів у Балаклії, Ічні та на інших складах я побачив досить поверхову роботу в ТСК, особливо - депутатів від влади: вони не налаштовані на результат. Жодна справа не передана до суду, експертизи не завершені. Сім епізодів на ТСК розглядалися, і майже до кожного я письмово подавав конкретні пропозиції, щоб довести справу до суду. Вони, на жаль, не були враховані. Втрачено час і не принесено користі ані людям, ані об’єктивності справи, - розповів про хід розслідування Наливайченко.

Нардеп підкреслив, що більшість з цих вибухів сталася не при Зеленському, а при Порошенку. Тому ТСК, у якій більшість - це "слуги народу", повинна була б дуже активно їх розслідувати, але цього не відбувається.

Я думаю, що у депутатів від влади не з’явилася політична воля, щоб наполягати на тому, щоб керівництво Генеральної прокуратури і СБУ, незалежно від часів і посад, були викликані, допитані та заслуханні. Наприклад, у Балаклії задокументовано, що самі воронки мали абсолютно не природну форму - не від вибуху, а завчасно підготовлену, - продовжив Наливайченко.

На уточнювальне запитання, чи  є факти того, що ці склади підривали навмисне для того, щоб приховати розграбування, нардеп сказав:

У більшості з тих випадків ТСК мала результати щодо навмисного підриву, навмисного знищення величезної кількості боєприпасів, наддорогих для Збройних сил України. Далі - питання слідства, що це: диверсант, навмисний підрив, мародерство? Але жодного висновку від жодного відомства ми не почули.

Нагадаємо, в цьому ж інтерв`ю Наливайченко розповів, чому СБУ не змогло запобігти вторгненню Росії до Криму та анексії півострова.

Читайте також