Наливайченко розповів, чому СБУ не запобігла анексії Криму

Колишній голова СБУ вважає, що здача Криму відбувалася у три етапи
Ексклюзив
Наливайченко розповів, чому СБУ не запобігла анексії Криму
Валентин Наливайченко (фото: УНІАН)
15 Липня 2021, 18:59
читать на русском

Ексголова Служби безпеки України Валентин Наливайченко розповів, чому силове відомство не змогло запобігти вторгненню Росії до Криму та анексії півострова.

Про це Наливайченко розповів в ексклюзивному інтерв`ю Парламент.ua.

Ексголова СБУ (досьє Валентина Наливайченка) зокрема зазначив, що здача Криму відбувалася у три етапи: Харківські угоди, період правління Януковича, коли керівниками українських силових відомств призначались агенти ФСБ, і кінцева точка - лютий 2014 року.

У лютому 2014 року все керівництво СБУ півострова, яке призначав Янукович перейшло на бік ворога.

Вони не просто перейшли, вони з першого дня анексії Криму давали вказівки підлеглим не тільки не виконувати мої накази, а й переходити на службу російській окупаційній владі та в ФСБ. Наприклад, колишній керівник СБУ у Севастополі Зима (Петро Зима - ред.) одразу перейшов до ФСБ і досі там служить. Наскільки мені відомо зараз вже десь у Москві, - пригадав Наливайченко.

Після свого призначення 24 лютого 2014 року Наливайченко, як він стверджує,  зайшов до порожньої будівлі СБУ.

Всі розбіглись - нуль! На наступний день обривається зв’язок з Кримом. Жоден співробітник СБУ не виконував мої накази, так само і в центрі. Проблема полягала в тому, що і в центрі до 90% керівного складу потрібно було одразу звільняти, що я тиждень за тижнем робив - відновлював кадровий склад СБУ. Наприклад, ми врятували Любомира Гузара (предстоятеля УГКЦ у 2001-2011 роках - ред.) з анексованого Криму. Це зробила група, яка пішла з Києва, група нових співробітників, яким я ставив відповідний бойовий наказ. Їм це вдалося, - розповів нинішній нардеп.

Наливайченко також сказав, що у 2014 році організував розслідування щодо здачі Криму та окупації Донбасу.

На підставі цього розслідування можу сказати, що проєкт "Новоросія" був сформований на вищих щаблях в Україні і в Росії наприкінці 2013 року, а його реальна реалізація почалася з початку 2014 року - це зброя, це захід і заїзд сюди переодягнених контрактників ГРУ або самих ГРУшників, ФСБшників, провокаторів і так далі. А найгірше, що в цьому плані "Новоросія" не один рік брали участь сам Янукович, керівник СБУ Якименко, міністр внутрішніх справ та всі силовики, особливо у 2012-13 роках, - констатував колишній голова СБУ.

На зауваження журналіста про те, що у суспільстві дуже часто лунає думка про те, що Крим просто здали, Наливайченко відповів так:

Можу сказати, що я - людина, яка не здавала. Більше того за моїми наказами новопризначені люди йшли й ризикували життям, дехто з них повертався з цих операцій пораненим. Скажу тільки одне: не треба нам рвати собі душу, не ми зраджували. Крим був окупований за сприянням силовиків і СБУ, і МВС, і прокуратури, але спеціально підібраних і призначених Януковичем. В мене є впевненість, що на час призначення, особливо до Кримських силових структур, вони були агентами ФСБ або ГРУ - агентами Росії. Ось змова - російська агентура та колаборанти на рівні вищого керівництва України: вони і змогли здійснити анексію Криму. Якби хоча б не було українського керівництва, то ситуація була б зовсім іншою.

Нагадаємо, в цьому ж інтерв`ю Наливайченко розповів, чому приєднався на виборах до Юлії Тимошенко.

Читайте також

1