"Слуга народу" в парламенті близька до остаточної дезорганізації: десяток нардепів хочуть скласти мандати

Станом на зараз у "Слузі народу" де-юре 235 парламентарів. Регулярно приходять на засідання й активно голосують – орієнтовно 170-180 нардепів.
Головне
"Слуга народу" в парламенті близька до остаточної дезорганізації: десяток нардепів хочуть скласти мандати
Слуга народу Фото: sluga-narodu.com
20 Березня 2024, 15:39
читать на русском

За даними джерел у "Слузі народу", фракція зараз близька до остаточної дезорганізації, а одразу кілька десятків народних депутатів висловлювали бажання скласти мандати через відсутність мотивації.

Про це йдеться у статті УП "Нема Ради, або Парламентська криза та інші негаразди Зеленського".

Станом на зараз у "Слузі народу" де-юре 235 парламентарів. Регулярно приходять на засідання й активно голосують – орієнтовно 170-180 нардепів. Решта або відкрито відкололась, як 17 депутатів групи Разумкова, або регулярно пропускає засідання.

За даними джерела, між Офісом президента і парламентом є непорозуміння.

"Між Офісом президента і парламентом є непорозуміння. ОП зневажає парламент. Вони думають, що "слуги" голосуватимуть за все, що потрібно, бо ж Зеленський їх привів до влади. Так, привів. І що? А ми вже два роки повномасштабної війни вистояли. Тому стара модель взаємодії уже не працює. Потрібно щось змінювати", - розповіли співрозмовники видання.

"По-перше, усі втомилися від війни. По-друге, з'явилося багато жорстких обмежень, наприклад, неможливість виїхати у відрядження. По-третє, депутати не впливають на процеси в державі і тому не бачать своєї ролі в Раді і сенсу бути там".

За інформацією джерел УП, одразу кілька десятків народних депутатів зі "Слуги народу" висловлювали керівництву фракції бажання скласти мандати. Основна причина – відсутність мотивації.

"Умовно кажучи, приходить депутат і каже: "Пустіть мене. Мені пропонують менеджерську посаду на заводі і зарплату 8 тисяч доларів. Мені треба годувати сім'ю і якось розвиватися". І такі розмови я вже багато разів слухав", - розповіли в партії.

Раніше голова фракції СН Давид Арахамія розповідав, що багато народних депутатів хочуть скласти свої повноваження. Але у Раді не хочуть, щоб кількість народних обранців зменшувалася до історичного мінімуму.

За його словами, у Раді хочуть оптимізувати роботу парламентських груп. Він пояснив, що йдеться про мінімальну кількість народних депутатів для створення групи. Наразі для цього необхідно щонайменше 17 нардепів, цю кількість хочуть зменшити до 14-15 осіб.

Як розповів Арахамія, це потрібно для того, щоб парламент до наступного скликання пропрацював у такому ж структурному режимі, як було до початку повномасштабної війни в Україні.

1