"Слугу народу" Гайду оштрафували за конфлікт в одеському кафе

На цей час Гайду оскаржує рішення суду
"Слугу народу" Гайду оштрафували за конфлікт в одеському кафе
Олександр Гайду (Фото: Слуга народу)
28 Листопада 2022, 19:41
читать на русском

Печерський районний суд Києва оштрафував на 3 400 гривень депутата Верховної Ради Олександра Гайду за конфлікт під час відвідування кафе "Штрудель" в Одесі.

Про це йдеться у матеріалах суду.

У матеріалах вказується, що Гайду вчинив дії в умовах реального конфлікту інтересів, а саме: користуючись наданими йому депутатськими повноваженнями, у порядку ст. 16 Закону України "Про статус народного депутата України" звернувся до Державної служби України з надзвичайних ситуацій з депутатським зверненням, до Одеського міського голови з депутатським зверненням та до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з депутатським зверненням, у яких порушувались питання, що становили його приватний інтерес.

Судовим розглядом встановлено, що 24 грудня 2021 року у закладі "Штрудель" в Одесі по вул. Фонтанська дорога, 57А між Гайду та невідомою жінкою з однієї сторони та працівниками кафе "Штрудель" з іншої сторони, виникла конфліктна ситуація щодо відмови в обслуговуванні у зв'язку з відсутністю у відвідувачів закладу відповідних COVID-сертифікатів.

Після конфлікту Гайду звернувся до ДСНС, мера Одеси та Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, яких просив перевірити роботу кафе та у разі наявності підстав вжити заходи реагування, а також надати інформацію про підприємця, який здійснює свою діяльність у закладі "Штрудель" та наявність у нього відповідних дозвільних документів.

Суд встановив, що запитувана у депутатських зверненнях інформація була потрібна особисто Гайду, що вказує на його приватний інтерес.

Приватний інтерес народного депутата вступав у суперечність із його службовим повноваженням (правом) щодо депутатського звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, керівників підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності та підпорядкування, об`єднань громадян.

Суд визнав Гайду винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 172-7 КУпАП, та застосував адміністративне стягнення у вигляді штрафу на користь держави у розмірі двохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 3400 гривень.

Також суд стягнув з нардепа на користь держави судовий збір у розмірі 496 гривень.

Нагадаємо, Вищий антикорупційний суд зобов’язав генпрокурора Андрія Костіна відкрити кримінальне провадження стосовно можливого незаконного збагачення нардепки від "Слуги народу" Ірини Аллахвердієвої.

Читайте також