Служба безпеки України зробила заяву з приводу "викрадення" Чауса

Головне
СБівці стверджують, що діяли в межах закону
Головне
31 Липня, 15:13 5077

Служба безпеки України виступила зі спеціальною заявою через звинувачення у "викраденні" колишнього судді Дніпровського районного суду Києва Миколи Чауса.

У заяві СБУ, оприлюдненій на сайті відомства, зазначається, що силовики не викрадали колишнього суддю, а "діяли в межах закону та своїх повноважень".

Нагадаємо: саме СБУ з травня 2021 року здійснює досудове розслідування кримінального провадження за фактами викрадення екссудді Чауса та незаконного переправлення його через державний кордон. У своїх діях Служба безпеки України виходить з того, що згідно з Конституцією України життя людини є найвищою цінністю. І співробітники СБУ виконували свої посадові обов’язки в рамках розслідування відповідного кримінального провадження. Будь-які спроби представити суспільству інформацію в іншому ключі є звичайними маніпуляціями, - йдеться у заяві.

У заяві зазначається, що вчора на гарячу лінію Служби безпеки звернулася особа, яка повідомила, що до однієї з селищних рад Вінницької області прибув чоловік, який представився Миколою Чаусом і попросив викликати саме співробітників СБУ.

Згодом слідчі СБ України отримали від Миколи Чауса дані, які свідчать про його викрадення, позбавлення волі та застосування до нього інших протизаконних дій. У зв’язку з відповідною заявою щодо пана Чауса вжито заходів для забезпечення його безпеки.

Зважаючи на його фізичний і моральний стан після тривалого позбавлення волі, наразі йому надається необхідна медична допомога. Про це окремо поінформовано дружину пана Чауса, слідчі СБУ знаходяться в постійному контакті з його родичами, - кажуть у Службі безпеки.

Також в СБУ запевнили, що вживають необхідних заходів для встановлення всіх обставин викрадення екссудді Чауса, позбавлення його волі та встановлення осіб, які це скоїли.


Контекст. 3 квітня у Молдові в Кишиневі викрали українського суддю Миколу Чауcа. Спершу про його зникнення заявив адвокат. Він повідомив, що група невідомих озброєних чоловіків в центрі міста викрала суддю. Тоді цю інформацію підтвердили в поліції.

Викрадення організували у дуже сумнівний спосіб, а виконавці залишили після себе численні сліди "роботи". Втім, Україна заперечувала зв'язок з цією справою.

30 липня розшукуваний екссуддя Микола Чаус знайшовся у Вінницькій області. Його затримали співробітники СБУ.

Натомість у НАБУ закликали силовиків передати екссуддю їхнім детективам, оскільки саме НАБУ розслідує справу Чауса.

31 липня адвокати Чауса заявили, що їм невідоме місцеперебування підзахисного і силовики відмовляються надавати їм будь-яку інформацію з приводу затримання колишнього судді.

Читайте також