Викрадення екссудді Чауса: з'явились нові подробиці справи

Україна заперечує причетність до вивезення Чауса, але працівники українських спецслужб можуть мати зв'язок
Викрадення екссудді Чауса: з'явились нові подробиці справи
Суддя Микола Чаус фото: УНІАН
22 Квітня 2021, 20:34
читать на русском

У справі про викрадення екссудді Миколи Чауса з'явилися нові подробиці. Викрадення організували у дуже сумнівний спосіб, а виконавці залишили після себе численні сліди "роботи". Втім, Україна заперечує зв'язок з цією справою.

Про це йдеться у розслідуванні "Слідства.Інфо" та молдовського видання RISE Moldova.

Хто такий Чаус і навіщо його викрадати

Микола Чаус - український екссуддя, який більш як чотири роки переховувався у Кишиневі (Молдова). У 2016 році Чаус потрапив у корупційний скандал - його затримали на отриманні хабаря в розмірі 150 тисяч доларів. Гроші ще на той час суддя ховав у скляних банках, які закопав у землю на власному подвір'ї. Через те, що у нього був суддівський імунітет, його не затримали. Після цього він успішно втік з країни.

За інформацією "Слідство.Інфо", залишити Україну йому могли допомогти співробітники українських спецслужб та тодішній начальник президентської охорони Петра Порошенка.

GPS-трекери на орендованому авто

Молдовські правоохоронці припускають, що Чауса, який зник в Молдові майже три тижні тому, повернули до України. Але його місцеперебування досі невідоме. За даними журналістів, молдовська поліція перевіряє на причетність до викрадення екссудді до двадцяти українців.

Серед цих фігурантів є щонайменше двоє людей, Юрій Коваленко та Андрій Куценко, які мають відношення до Головного управління розвідки Міністерства оборони України. Своєю чергою Куценко для поїздки в Молдову використовував несправжній паспорт.

Фото: rise.md

У розпорядженні "Слідство.інфо" та RISE Moldova є документи, які підтверджують, що Коваленко приїхав до Молдови в середині березня. Він оселився в одному з готелів Кишинева, 17 березня орендував автомобіль — червоний Hyundai, в якому був встановлений GPS-трекер (пристрій, який фіксує всі пересування автомобіля).

Фото: rise.md

Саме завдяки GPS-трекеру правоохоронці змогли встановити маршрут руху Коваленка Кишиневом. Напередодні викрадення екссудді, орендоване авто кілька разів їздило до будинку, де той проживав. І стояло там по кілька годин.

21 березня Коваленко залишив Модову, куди повернувся вже через три тижні. В той же ж час до країни в’їхав ще один українець, який теж має відношення до української розвідки. Він користувався несправжнім паспортом, але вдалося з'ясувати, що це Андрій Куценко. Протягом восьми днів, до дня викрадення Чауса, чоловіки регулярно змінювали готелі у Кишиневі. Щонайменше на шести локаціях камери спостереження зафіксували їхні обличчя.

Також GPS-трекер з авто показав, що Коваленко регулярно заїжджав у фірмовий магазин молдовського вина. Втім, мета візитів поки невідома.

Посольський автомобіль на дипломатичних номерах

3 квітня в обід Чауса викрила на старому білому автомобілі Ford, з якого пересадили у Mercedes-Benz. Потім його пересадили ще одне авто, яке належить посольству України в Молдові.

Камери спостереження зафіксували автомобіль на дипломатичних номерах, який рухався в сторону українського кордону. Молдавські журналісти отримали відео з прикордонного містечка Отач, де видно, як посольська машина приблизно о 15.30 повертає до пункту пропуску. Авто залишило Молдову о 15:40, за кермом якої був військовий аташе посольства України Сергій Сметанюк. З чоловіком зв'язалися журналісти, але той одразу кинув слухавку, як почув питання про викрадення Чауса.

Через кілька хвилин, як авто на польських номерах проїхало кордон, двоє українців (схожі на Юрія Коваленка та Андрія Куценка) перетнули кордон пішки. Того ж дня з Молдови виїхала ще одна група українців, яких перевіряють на причетність до викрадення судді Чауса.

Своєю чергою Коваленко підтвердив журналістам, що в березні був у Молдові, але мету візиту пояснити не зміг. Андрій Куценко відмовився спілкуватися та видалив більшість інформації про себе у соціальних мережах.

Офіційні звернення Молдови та реакція України

Авто на польських номерах, на якому вивозили Чауса за версію молдовських правоохоронців, повернулося до Кишинева. Журналісти з RISE Moldova зафіксували це ж авто на території посольства України.

Фото: rise.md

Водночас молдовська сторона зверталася до України з дипломатичною нотою та просила зняти зі співробітника українського посольства Сергія Сметанюка дипломатичний імунітет та дозволити провести слідчі дії з посольським автомобілем, на якому нібито вивозили екссуддю Чауса.

Міністерство (Міністерство закордонних справ і європейської інтеграції Республіки Молдова — ред.) просить згоду на здійснення кримінально-процесуальних дій на місці, обшуку і збору доказів у автомобілі Toyota RAV 4, власником якого є Посольство України у Республіці Молдова, - йдеться в документі.

Втім, Україна не дала згоди, але погодилася на "дружню зустріч" Сметанюка з представниками молдовської сторони виключно на території українського посольства. Київ підтвердив готовність до співпраці правоохоронних органів.

Офіційно українська влада заперечує свою причетність до викрадення Чауса та його вивезення з Кишинева.


Контекст. 3 квітня у Молдові в Кишиневі викрали українського суддю Миколу Чауcа. Спершу про його зникнення заявив його адвокат. Він повідомив, що група невідомих озброєних чоловіків в центрі міста викрала суддю. Тоді цю інформацію підтвердили в поліції.

Миколу Чауса звинувачують у хабарництві у розмірі 150 тисяч доларів в серпні 2016 року. Гроші він зберігав у скляній банці, яку закопав на дачі. Затримати Чауса не вдалось через суддівський імунітет, тому він скористався нагодою і втік до Молдови.  Спочатку його оголосили в національний розшук, а згодом і в міжнародний.

У 2021 році колегія в цивільних, комерційних і адміністративних спорів Верховного суду Молдови відмовила судді в наданні політичного притулку. Невдовзі після цього суддю затримали в Кишиневі та заарештували.

Читайте також