Екссуддя Чаус, якого викрали у Молдові, знайшовся та записав відеозвернення

Чаус запевнив, що його не викрадали у квітні цього року
Екссуддя Чаус, якого викрали у Молдові, знайшовся та записав відеозвернення
Микола Чаус (фото: УНІАН)
17 Травня 2021, 12:37
читать на русском

Колишній український суддя Микола Чаус, якого викрали у Молдові 3 квітня цього року, записав відеозвернення. У ньому він запевнив, що перебуває в безпеці та не постраждав.

Відео опубліковане на Telegram-каналі "ChausUA Николай Чаус". Канал створено 16 травня.

Про своє місцеперебування Чаус не розповів, але сказав, що він "живий та здоровий", а в нього "все в порядку".

Також Чаус звернувся до своєї дружини Світлани та попросив вибачення у неї та дітей за те, що їм довелося пережити.

За словами екссудді, викрали його у 2016 році, але не викрадали в Молдові. Він готовий співпрацювати з правоохоронцями, але лише за умови забезпечення безпеки.

Я готовий надати правоохоронним органам всю інформацію про людей, які викрали та утримували мене від 2016 року. Але це дуже впливові люди, тому я змушений вимагати від наших правоохоронних органів гарантій безпеки, - сказав він.

Ззовні у Чауса жодних травм немає, але, здається, ніби читає з аркуша.


Контекст. 3 квітня у Молдові в Кишиневі викрали українського суддю Миколу Чауcа. Спершу про його зникнення заявив його адвокат. Він повідомив, що група невідомих озброєних чоловіків в центрі міста викрала суддю. Тоді цю інформацію підтвердили в поліції.

Викрадення організували у дуже сумнівний спосіб, а виконавці залишили після себе численні сліди "роботи". Втім, Україна заперечує зв'язок з цією справою.

Миколу Чауса звинувачують у хабарництві у розмірі 150 тисяч доларів в серпні 2016 року. Гроші він зберігав у скляній банці, яку закопав на дачі. Затримати Чауса не вдалось через суддівський імунітет, тому він скористався нагодою і втік до Молдови.  Спочатку його оголосили в національний розшук, а згодом і в міжнародний.

У 2021 році колегія в цивільних, комерційних і адміністративних спорів Верховного суду Молдови відмовила судді в наданні політичного притулку. Невдовзі після цього суддю затримали в Кишиневі та заарештували.

Читайте також

1